Danmark skärper sina gränskontroller. Foto: TT/Arkiv

Kastrup skärper gränskontrollerna

Kastrup Från och med lördag måste alla resenärer på Kastrup scanna sina pass innan de kan åka vidare.

Danmark skärper sina gränskontroller på Kastrup efter att ha antagit nya EU-regler. Detta innebär att alla personer som reser in- och ut ur Schengenområdet ska kontrolleras i polisens alla viktiga databaser inom EU.

”Den skärpta gränskontrollen är ett viktigt verktyg för polisen och syftar bland annat till att förebygga organiserad kriminalitet över gränserna. Från och med lördag 7 oktober blir alla som korsar en yttre Schengengräns kontrollerad i polisens register”, säger Per Fiig, som är chef för Nationalt Udlændingecenter vid den danska rikspolisen, uppger SVT Nyheter.

Extra passkontroller och mer personal har anställts för att klara av den utökade kontrollen.

Kastrups kommunikationschef Henrik Peter Jørgensen uppmanar de resande att vara förberedda och komma i god tid till flygplatsen.

”Om man ska ut och resa är det en bra idé att ta reda på om man kommer att passera Schengengränsen eller ej. Om man ska göra det, bör man komma i god tid till flygplatsen och ha passet i beredskap innan man kommer fram till passkontrollen”, säger Henrik Peter Jørgensen, skriver SVT Nyheter.

 

×