Från Finja till Abu Dhabi – via Ekbackeskolan. Svetsaren Joakim Carlsson tränar inför yrkes-VM på sin gamla gymnasieskola i Osby. FOTO: PETER PAULSSON
Joakim Carlsson flankeras av lärarna Jörgen Persson och Peter Olofsson på Ekbackeskolan.

VM-svetsare på guldjakt

OSBY Han har redan ett SM-guld på meritlistan. Nu siktar Joakim Carlsson på VM-guld.
På Ekbackeskolan förbereder sig den talangfulle svetsaren inför avresan till Abu Dhabi och det gigantiska evenemanget yrkes-VM.

Namn: Joakim Carlsson.
Ålder: 21.
Bor: Finja.
Familj: Morsa, farsa, två systrar.
Fritidsintressen: Fiske. Downhill. Umgås med polarna.
Aktuell: Svetsare som tävlar i yrkes-VM i Abu Dhabi, ett enormt evenemang som lockar runt 50 000 besökare varje dag. 1 262 tävlande från 52 länder gör upp i de olika grenarna. ”När man tågar in som representant för svenska landslaget är det ståpäls, det är otroligt mäktigt,” säger domaren och experten Jörgen Persson, som har erfarenhet från flera yrkes-VM.

Joakim bor i Finja, men Norra Skåne träffar honom på Ekbackeskolan i Osby. Det var här han fick sin utbildning och det är här 21-åringen sköter träningen inför VM.
– Jag testade att svetsa och tyckte det var kul. Och så fick jag höra att Ekbackeskolan var den bästa skolan, så jag sökte hit, berättar Joakim.
Efter tre år på industritekniska programmet (inriktning svets och plåt) fortsatte han och läste ett år på yrkeshögskolan på Ekbackeskolan.

Skolans svetsutbildning har stolta traditioner inom yrkesmästerskapen och lärarna presenterade möjligheten att tävla i yrkes-SM för Joakim. Han nappade, tränade extra på kvällar och helger – och på SM 2016 tog Joakim guld.
Guldet gav en plats i yrkeslandslaget och öppnade vägen till VM. Och snart är det dags. Den 11 oktober åker han till Abu Dhabi för att mäta sig med de bästa U23-svetsarna i hela världen. Svetstävlingen avgörs den 14:e.
– Jag tror på guld, säger Joakim.
– Och jag tror det kommer att bli roligt, en stor upplevelse. Jag får träffa nya människor och lära mig mycket.

Vad är det som är roligt med att svetsa?
– Det är ett kreativt yrke, väldigt brett. Man kan göra riktigt mycket. Och det blir roligare och roligare ju bättre man blir på det.

Och vad är det som lockar med att tävla?
– Det är ju bra att ha i sitt cv när man söker jobb. Sen är det en möjlighet att komma till andra platser i världen och träffa nya människor, säger Joakim, som har tagit tjänstledigt från jobbet för att fokusera på träningen på Ekbackeskolan.
Jörgen Persson, utbildningsledare på Ekbackeskolan, påpekar att förutsättningarna är väldigt olika beroende på vilket land man kommer ifrån. I exempelvis USA får den amerikanska mästaren ett helt års betald arbetstid för att träna inför VM. Och även på flera andra håll i världen satsas det mycket tid och pengar för att deltagarna ska kunna prestera så bra som möjligt på VM.
Persson menar att det även i Sverige borde ligga i branschens intresse att erbjuda tävlande i yrkes-VM bättre ekonomiska förutsättningar i form av exempelvis stipendier.

Jörgen Persson åker till VM på måndag som expert och domare.
Det är ett prestigefullt uppdrag – men också en möjlighet att hänga med i utvecklingen.
– Jag vill se hur de gör i andra länder. Vi har våra boxar och vårt sätt att göra saker, men utvecklingen inom yrket är enorm. Vi måste hitta nya sätt och gå utanför våra ramar, vi måste vara med, säger Jörgen Persson.
– Många har ju en viss bild av svetsare, att det är enformigt och skitigt. Men det är kreativt och otroligt brett, det finns så många olika svetsare. Och det finns ett behov av arbetskraft i branschen, det finns jobb. Men branschen måste också våga investera i utbildning och kompetens.

Joakim Carlsson berättar att han inte precis älskade att plugga på högstadiet och det lockade att gå en praktisk utbildning. Samtidigt började han på svetsutbildningen tycka det var roligare med det mer traditionella pluggandet.
– Det är mycket teori, men det är ju sådant man är intresserad av, det är rolig teori. Det är rätt mycket matte och det gillade jag väl inte direkt på högstadiet. Men på gymnasiet var det roligare och lättare, då fanns det en anledning till varför man räknade.
– En dröm är att jobba på oljeplattformar eller lägga pipelines, säger Joakim.
– Och sen kan du komma tillbaka hit och jobba som lärare, inflikar Jörgen Persson.

Vad tror du om Joakims chanser på VM?
– Det är väldigt tufft att komma bland de tio bästa. Men har han en bra dag och lite tur, så kan vad som helst hända.

Namn: Joakim Carlsson.
Ålder: 21.
Bor: Finja.
Familj: Morsa, farsa, två systrar.
Fritidsintressen: Fiske. Downhill. Umgås med polarna.
Aktuell: Svetsare som tävlar i yrkes-VM i Abu Dhabi, ett enormt evenemang som lockar runt 50 000 besökare varje dag. 1 262 tävlande från 52 länder gör upp i de olika grenarna. ”När man tågar in som representant för svenska landslaget är det ståpäls, det är otroligt mäktigt,” säger domaren och experten Jörgen Persson, som har erfarenhet från flera yrkes-VM.

Läs mer:

Senaste nytt omOsby
×