Annons

Bättre resultat för skolorna

ÖSTRA GÖINGE Stora förändringar och ännu större utmaningar. Det har Östra Göinges skolor brottats med de senaste åren. Men det pekar åt rätt håll.
Östra Göinge • Publicerad 5 oktober 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Skolverkets statistik om måluppfyllelse i årskurs 9 visar att meritvärdet i snitt på kommunens två högstadieskolor (Snapphaneskolan och Göingeskolan) är 201 om man räknar med alla elever och 226,5 och man räknar bort elever som i statistiken klassas som nyinvandrade. Förra året, 2015-16, var dessa värden 199 respektive 214.

Sofia Nilson (C), ordförande i omsorgs- och utbildningsutskottet, Ulla Wram, verksamhetschef, och Ulrika Olsson, utvecklingsledare, konstaterar att de senaste åren har presenterat en rad nya utmaningar.

Annons

– Främst är det två stora utmaningar. Dels att det har kommit många nyanlända, dels att vi har låg utbildningsnivå, säger Ulla Wram.

För att hantera den nya situationen har kommunen gjort en rad satsningar. Miljoner har satsats på språkutveckling och strategin ”En bra start i livet” har arbetats fram. Projekt för att främja närvaron och stötta eleven och hela familjen även utanför skoltid har sjösatts och skolledningen har jobbat med att ge rektorer och övriga pedagoger redskap och verktyg som krävs.

Till grund för de olika övergripande satsningarna ligger ett digert analysarbete, men trots det har det funnits en liten osäkerhet. Situationen i skolan är på många sätt helt ny, utan facit.

– Därför känns det bra att se att vi är på rätt väg. Och mycket av det vi satsar på är bara i början, det har precis startat och därför hoppas vi att det här är en uppåtgående trend, säger Ulrika Olsson.

Man hör ofta att skolpersonal går på knäna och att de nya utmaningarna sliter enormt – hur är stämningen bland personalen i skolorna?

– Visst möter man frustration ibland, men också mycket positivt. Att hitta behörig personal är en utmaning, så är det ju i hela Sverige, säger Ulla Wram.

Finns det en risk att övriga elever ”glöms bort” när det satsas på att hjälpa nyanlända?

– Nej. Alla våra satsningar gynnar alla elever, säger Sofia Nilsson (C).

– Det är jätteroligt att se resultatet av våra övergripande satsningar.

På lärarförbundets lista över landets bästa skolkommuner har Östra Göinge också stigit – från 246:e plats till 149:e plats.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons