Plats åtta på rankingen är bra, tycker Martina Brolin, men det finns delar där kommunen tappar placeringar. Arkivbild

”Innebär inte att allting är bra”

osby Martina Brolin, ordförande i det lokala Lärarförbundet, vill gärna säga sitt om att Osby rankas som åtta i undersökningen Bästa skolkommun.

I 16 år har den fackliga organisationen Lärarförbundet medverkat i mätningen av skolresultat och där på följande rankinglista.
Martina Brolin berättar att undersökningen bygger på statistisk från Statistiska Centralbyrån (SCB) och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) samt en enkät från Lärarförbundet.

I år tog alltså Osby kommun ett rejält kliv på rankinglistan, från plats 158 till plats 8 på bara två år och visst tycker Martina Brolin att det är bra.
– Men bara för att kommunen hamnar på åttonde plats innebär det inte att allting är bra. Det finns både positiva och negativa delar och vi kan inte slå oss till ro med en bra placering.

Glädjande är att meritvärdena ökar och att fler och fler elever i kommunen klarar av gymnasiet och dessutom tar sig vidare till högskola.
– Det är jättebra siffror. Men vi dalar exempelvis vad gäller resurser i skolan och lärartätheten.
– Utbildade lärare är svårt att rekrytera, vi har vakanta tjänster i hela kommunen som vi har fått besätta med vikarier.

Därför är det viktigt att jobba med hur rekrytering sker, att annonser görs intressanta och lyfter fram kommunens positiva sidor, menar Martina Brolin, som också trycker på vikten av en sådan här undersökning.

– Vi får en bra översyn på hur vi ligger till, ett underlag som kan användas gentemot politikerna.
Som helhet har Osby kommun fått ett bra resultat, men det är viktigt att se vad man har undersökt och att de delar som inte är så bra lyfts fram och jobbas aktivt med.

Marika Bjerstedt Hansen (S), kommunstyrelsens ordförande, sa i fredagens tidning att hon hyser viss skepsis mot rankingen.
”Det positiva vi ser är att våra lärare blir friskare samtidigt som meritvärdena ökar. Det som sker i klassrummet är alltid viktigare än en ranking. Vi tänker hålla fast vid vår linje med systematiskt kvalitetsarbete.”

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×