Martin Ingvarsson, ordförande i fotbollsförbundets domarkommitté är bestört över det som Zen Al-Hammadi utsattes för under matchen i Nävlinge i lördags. Arkivbild

Domare utsatt för rasistiska påhopp

Nävlinge Huvuddomaren i kvalmatchen mellan Nävlinge IF och Vankiva IF, Zen Al-Hammadi, utsattes för kränkande och rasistiska tillmälen av ett flertal supportar under matchen i Nävlinge i lördags.

Zen Al-Hammadi blev så skakad och rädd att han stängde in sig i omklädningsrummet efter matchen och väntade 45 minuter innan han vågade sig ut.
Då möttes han av en handfull hotfulla och uppjagade supportrar som öste okvädningsord och rasistiska tillmälen över honom.
En av supportrarna ska även ha tryck sin näve i bröstet på Zen Al-Hammadi.
Händelsen är polisanmäld och kommer att behandlas av tävlingsutskottet i Skånes fotbollförbund.

Zen Al-Hammadi är mycket chockad över påhoppet och överfallet. Han har aldrig varit med om något liknande.
– Jag är hemma i dag och har pratat med Martin Ingvarsson, som sitter i Skånes fotbollförbunds domarkommitté. Det här ska inte hända, säger Zen Al Hammadi till tidningen.
Han vill inte ge några ytterligare kommentarer och hänvisar till Martin Ingvarsson.
– Det som har hänt är fruktansvärt och djupt beklagligt. Det kommer dessutom mycket olägligt, eftersom det är svårt att få domare att döma matcher. Detta svärtar ner fotbollen och gör det givetvis inte lättare, kommenterar Martin Ingvarsson.

Föreningarna biter sig i foten när sådana här saker händer, menar Martin Ingvarsson, eftersom domarna för det mesta själva kommer från föreningarna.

Vilket ansvar har Nävlinge IF i det här fallet för det som hände?
– Nävlinge ansvarar för matchen och därmed är de ansvariga för det som sker i publiken och kring matchen också, även om de inte är med i föreningen.

Vilka åtgärder vidtar Fotbollförbundet vid händelser av det här slaget?
– I det nu aktuella fallet ska Zen Al-Hammadi skriva en anmälan till Fotbollförbundet, som i sin tur kontaktar tävlingsutskottet, som sedan gör en bedömning av vilka åtgärder som ska vidtas och utdömning av eventuellt straff.

Fotbollsförbundet vidtar en del konkreta åtgärder.
‑Vi brukar skickar ut en observatör till nästa match som den ansvariga klubben spelar för att se vad som händer. En annan åtgärd är besök hos föreningen där vi diskuterar uppträdande och pratar värdegrund, förklarar Marin Ingvarsson.
Han understryker samtidigt att fotbollen är en av våra största samhällsbärare och en arena för gemenskap och inte minst integration.
– I de allra flesta fall sker matcherna under bra och ordnade former. Men oavsett det så är det helt oförsvarligt när spelare och domare utsätts för okvädningsord, rasism och direkt fysiska angrepp. Det kan vi bara inte acceptera. Vi ska inte glömma att många av våra domare är av utländsk härkomst. Det är ett oeftergivligt krav att alla tar ett gemensamt ansvar för det som händer kring fotbollsmatcherna och håller rent från det här låga beteendet, understryker Martin Ingvarsson.

Det som, enligt Martin Ingvarsson, är extra olyckligt är att det är vuxna människor som hänger sig åt direkt rasistiska påhopp och okontrollerat skriker okvädningsord mot en domare.
Oavsett hur man tycker att domaren agerar under matchen, finns det inga som helst ursäkter för det här beteendet, poängterar Martin Ingvarsson vidare.
– Nu stöttar vi Zen Al-Hammadi. Han mår väldigt dåligt. Många kollegor stöttar honom också.

Nävlinge IF mötte Vankiva IF i kvalmatchen till division 5 i lördags. Matchen slutade oavgjort, 4-4.
Stefan Larsson är ordförande i Nävlinge IF.
Han säger till tidningen att han inte såg det som hände under och efter matchen, eftersom hann inte var där vid tillfällena.
– Det som jag har hört låter tråkigt. Men jag vet inte mer och vill i nuläget inte kommentera rykten.

Vilket ansvar har Nävlinge IF för supportrarnas uppträdande på matcherna?
– Jag och klubben kan inte ta ansvar för vad supportrarna gör.

×