Maria Larsson och Christian Nilsson satsar på svin nu.
27 knallar fanns på plats och sålde sina produkter. Mellan 10 och 16 pågick marknaden och öppet hus. Foto: Stefan Olofson
Dennis Hecktor bryggde eget öl på kanel och äpple i sin minibryggare. Foto: Stefan Olofson
De här tre Linderödssvinen hade det mysigt i leran och lockade många att ta sig en titt på dem. Men snart ska de slaktas. Foto. Stefan Olofson

Svin binäring på musteri

rävninge En klo av vintermorgon vilade över Grönalunds Bi & Musteri i Rävninge tidigt på söndagen. Trots arla förmiddag var strömmen av bilar till musteriets traditionella öppet hus lång på grusvägen.

Maria Larsson och sambon Christian Nilsson driver musteriet sedan fyra år. De vandrade runt bland marknadsstånden på gården där lokala producenter av mat hade bullat upp sina varor. Den bleka oktobersolen var mest för syns skull. Ångan låg tät från alla huttrande besökare och knallar.
– Vi slår nog rekord i år. Här finns hela 27 utställare. De lockar hit sig själva, säger Maria Larsson i ett inpass mellan alla sysslor.
Musteriets stora grej är att göra must av äpple. Men årets skörd var så usel att det hittills bara kommit tio kunder för att lämna sin äpplen och få gårdens must i utbyte.
– I fjor var det kaos. För att klara årets mustproduktion har vi fått stödköpa äpple från Vånga, där vi också har våra bin, berättar hon.

Inte nog med att äppelskörden är kass, det har inte blivit så mycket honung heller.
– Vi har bara fått hälften mot i fjor. Våren var kall, det växte dåligt och äppelskörden dippade. Så vi får se 2017 som ett mellanår för oss. Vi tillverkar ju saft också, som vi säljer på marknader. Jag hoppas att den inte tar slut för tidigt, fortsätter Maria Larsson.

2009 började Maria Larsson och Christian Nilsson med biodling. Fem år senare startade de musteriet. Privatpersoner kan lämna sina äpplen till musteriet och få must tillbaka.
Lämnar man mer än 200 kilo kan man få sin egen must tillbaka.
– I år har vi bara haft en som har kommit med 200 kilo äpple, säger Maria Larsson.
Men hon är optimist och sämre än i år kan det inte bli. Nästa år blir det bättre.

Grönalunds Bi & Musteri har utökat verksamheten med uppfödning av Linderödssvin. En urgammal skånsk ras, som förbjöds av myndigheterna till förmån för den rosa grisen, eftersom den ger mer kött.
Nu har Linderödssvinet fått en renässans. Svinen bökar runt i leran och ser ut att må prima. Kultingarna skuttar glatt runt och de fyra äldsta svinen, som går för sig, ska snart slaktas.
– Det är trevliga grisar och de kan gå ute hela året. De beter sig lite som vilda svin. Köttet är gott. Vi tänker både slakta och sälja kött, säger Christian Nilsson.

Årets nyhet på marknaden är Dennis Hecktor från Sösdala som tagit med sig en minibryggare för öl.
– Jag ska tillverka ett öl på vete, kanel och äpple med dale ale malt. Sedan ska det jäsa i fem veckor. Detta har blivit en stor hobby, förklarar han.

×