Annons

Inga svar från Eliasson

Ledare I Ekots lördagsintervju gav Dan Eliasson inga godtagbara svar på viktiga frågor. Hur länge kan han sitta kvar som rikspolischef?
Opinion • Publicerad 9 oktober 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Dan Eliasson. Foto: TT
Dan Eliasson. Foto: TT

Riks­po­lis­chefen Dan Eliasson hade inga bra svar på frå­gorna om hur han kun­de god­känna en kryp­terings­me­tod som inte var god­känd av För­svars­makten trots att det klart fram­går både av lagen att av de be­sked som För­svars­makten gett till Po­lisen att det är ett krav.

Eliasson hävdade i Ekots lör­dags­in­ter­vju att Po­lisen har full kon­troll över de upp­gifter det hand­lar om – Palasso, po­lisens in­terna per­so­nal- och lö­ne­sy­stem med käns­lig in­for­ma­tion rö­rande alla an­ställda på po­lisen. Nå­gra nä­rmare upp­gifter om hur det kan vara så, trots att upp­gifterna han­teras via in­ter­net, ville han inte av­slöja i ra­dio­in­ter­vjun.

Annons

Det har han inte hel­ler gjort ti­digare, vare sig of­fent­ligt el­ler i ut­frågningen i ju­sti­tie­ut­skottet för nå­gra dagar se­dan. Nu för­nekade han dess­utom att han kände till För­svars­maktens be­sked, som vis­ser­li­gen gavs in­nan han till­trädde som po­lis­chef men som han ändå rim­li­gen måste ha blivit in­for­merad om.

Eli­as­sons age­ran­de ut­reds av Säpo och den sär­skilda åkla­gar­kam­ma­ren. Om Eli­as­sons age­ran­de är brotts­ligt kan han de­fi­ni­tivt inte sitta kvar som po­lisens högste chef.

Det är yt­terst tvek­samt ändå. Han­teringen av käns­liga upp­gifter måste ske på ett sätt som är helt sä­kert. Att på ett så ut­ma­nan­de sätt strunta i både För­svars­maktens be­sked och lagens bok­stav är i högsta grad olämp­ligt av Riks­po­lis­chefen. Det gör att mån­ga saknar för­troende för Eliasson.

Det bris­tan­de för­tro­en­det får ock­så nä­ring av att han inte lyc­kats få po­lisen att fun­gera bätt­re. I Dagens Nyheter säger Ste­fan Löfven i en in­ter­vju: ”Det är för myc­ket skjut­ningar, och våld­täkts­an­mä­lningar läg­gs på hög. Det duger inte.”

Om inte Dan Eliasson kan för­bättra po­lisens re­sul­tat i brotts­be­kämp­ningen kommer re­ger­ingens tå­la­mod att tryta. Socialdemokraterna vill gå till val på te­mat trygg­het. Det gör att Eliasson inte kommer att få sitta kvar om inte po­lisen börjar fun­gera bätt­re.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons