Över 1 000 kilo signalkräftor har sålts på fiskmarknader.

Nio personer i tjuvfiskande liga åtalade

SKÅNE/SMÅLAND Nu har åtalet i den omfattande tjuvfiskehärvan kommit. Nio personer åtalas vid Växjö tingsrätt för grovt brott mot fiskelagen och grovt häleri.

De nio männen misstänks för att under juli och augusti i år ha tjuvfiskat och sålt över 1 000 kilo gös, över 1 000 kilo signalkräftor och över 100 kilo gädda till fiskmarknader i Göteborg och Stockholm. Gärningsmännen ska ha fått in över 400 000 kronor på försäljningen, enligt åtalet.
De misstänkta gärningsmännen är mellan 33 och 60 år gamla och ingår enligt åtalet i ”Organisationen” som tillsammans och i samförstånd har bedrivit olovligt fiske i södra Sverige och sedan hanterat och sålt fisken och kräftorna.
Assistentåklagare Saramaria Johansson säger att detta är det största åtalet gällande omfattande tjuvfiske som hon känner till. Hon är överraskad över att det rör sig om så stora mängder och så stora belopp.
Brottsligheten följer pengarna, konstaterar hon, och brottslighet som kan inbringa stora summor blir attraktiv. Utredningen visar på omfattande problem med tjuvfiske i olika insjöar.

Var har gärningsmännen tjuvfiskat?
– Jag har bevis för att det har skett i Kronobergs län.

Kan det även ha skett i norra Skåne?
– Det kan jag inte uttala mig om.
Fisket ska ha skett nattetid med ett flertal kräftburar placerade på lina och nedsänkta på sjöbotten. Även nät har använts och utredningen visar att det rör sig om hundratals meter nät.
Två av de misstänkta gärningsmännen greps när de tjuvfiskade i Norra Bergundasjön i Växjö i augusti. Utredningen ledde till att ytterligare sju personer greps vid ett tillslag mot två fastigheter i Tingsryds kommun.
Saramaria Johansson menar att utrustningen som beslagtagits – bland annat kräftmjärdar, gummibåtar och en lastbil med kylutrustning – tyder på att det handlar om organiserat och systematiskt tjuvfiske.
Rättegången inleds den 17 oktober och beräknas pågå i nio dagar. Eftersom Växjö tingsrätt inte är tillräckligt stor kommer rättegången att hållas i Linköpings tingsrätts lokaler.

Senaste nytt omOsby

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×