Jesper Kvarnhammar
Innan han påbörjade sin förberedande diet vägde Jesper Kvarnhammar 81 kg. När han var klar visade vågen inte mer än drygt 70 kg. – Det har gått väldigt bra att stänga av hungern, säger han. Foto: Magnus Wahlström
Jesper Kvarnhammar
Det tyngsta priset fick han i overallklassen, som avgörs mellan de som vunnit i de olika viktklasserna.

Trippla SM-guld för Jesper Kvarnhammar

Hässleholm De två senaste åren har han hoppat av bodybuilding-SM i sista stund. I år fullföljde han satsningen och kunde åka hem med tre guld.
– Nu kände jag att jag verkligen ville göra det, säger Jesper Kvarnhammar.

Att delta i bodybuilding-SM är ingen ny erfarenhet för Jesper Kvarnhammar. Inte heller att stå högst på pallen i detsamma.
När årets SM avgjordes i Västerås för ett par veckor sedan kammade han hem tre storleksmässigt rejäla pokaler som bevis för lika många guld.
– Att jag vann allt känns egentligen ofattbart, säger han.
Vinsterna kammade han hem i klasserna veteran 40-49 år, -80 kg och inte minst vann han overallpriset.
– I overallkategorin ställs vinnarna i alla de olika viktklasserna mot varandra, säger Jesper som tog hem samma pris även 2010 och 2013.

Resan mot gulden började redan i juli. Han berättar att idén att ställa upp – igen – kom ganska sent. Egentligen hade han inte planerat att göra det. Men när beslutet väl var fattat väntade tio veckor stenhård diet.
– Kosten är sparsam, skrattar han och fortsätter:
– Jag räknar kalorierna och plockar bort vecka för vecka. På så vis tömmer man kroppen, den sista veckan åt jag bara 1 200 kalorier om dagen.

Maten blir onekligen ensidig. Upplägget, som han den här gången planerade helt själv, bestod av äggvitor, havregryn, kyckling, ris, proteinpulver och aminosyror. Träningsmässigt blev det ett styrkepass om dagen och under de sista veckorna även ett konditionspass.
– Jag hade med mig en riskokare till Västerås.
– Givetvis är det tråkigt att äta ris och kyckling hela tiden, min fru säger att hon inte skulle klara av att gå på den kosten, skrattar han.

Tio veckor, ris och kyckling. Hur orkar du?
– Det är svårt att orka när man går på så extrem diet. Jag har ju mitt företag (JK Fitness) också, så jag förstår knappt själv att jag gör det, säger han.

Vad driver dig?
– Jag älskar ju att träna och har gjort det i 30 år. Sedan är det en bonus att ställa upp och tävla. Dessutom hjälper man andra, genom att de ser att jag kan. Att leda med exempel.

Hans prestation ledde inte bara till ära och pokaler. I potten låg även en landslagsplats när nordiska mästerskapen avgörs den 21 oktober i Alingsås. Skulle han göra en bra insats även där blir han direktkvalificerad till EM som avgörs under våren.
– Det får man se när det blir aktuellt, men det är ju absolut någonting jag är sugen på, säger han och ler stort.

Du har tagit SM-tecken 2010, 2013 och 2017. Är det dags för nästa omkring 2020-21?
– Då är jag nästan 50, tänker han högt och tillägger snabbt:
– Man vet aldrig!

Dagens fråga

Äter du frukost varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×