Ljudkulissen ekar högt när pop- och rockkören tar i varje tisdagskväll. foto: Magnus Wahlström
– Körverksamhet är enormt populärt i Hässleholm. Här finns många körer utöver oss, säger Malin Fredriksson.
Körmedlemmarna stämde bland annat upp till ’Jag hade en gång en båt’.
En del av repertoaren är så pass intränad att inga nothäften behövs, medan andra kräver lite innantilläsning.
Närmare 50 personer är med i kören under höstens säsong, som är den fjärde i ordningen.

Kören som skapar energi

Hässleholm Vanligtvis ljuder allt från biljardköer till föreläsningar och samtal på Mötesplats Ljungdala. På tisdagskvällarna fylls lokalen istället av toner från pop- och rockkören.
– Jag tror att det är lite som fotboll. Den där lagkänslan, säger Malin Fredriksson som från pianot leder den röststarka kören.

Den här tisdagen inleds passet med ’Ja må han leva’, för en av kördeltagarna som fyller år.
Stämningen och energin finns med bland de närmare femtio körmedlemmarna redan från den första tonen.

Pop- och rockkören har funnits på Mötesplats Ljungdala i fyra år, vissa av körmedlemmarna har varit med från starten medan andra debuterat under den här hösten.
Birgitta Lowén gör sin andra säsong och för henne skapar sången en befriande känsla och ger henne mycket energi.
– Jag får så mycket glädje och känslor. Här får man lov att släppa loss, men också släppa ut. Ibland behöver man få tankarna på annat än livets bekymmer och här tankar man energi, säger hon.
Malin Fredriksson delar upp körmedlemmarna i mindre grupper och därefter ljuder skön stämsång till ’Jag hade en gång en båt’. Skratten ekar mellan sångerna och körledaren eldar på sin kör.
– Malin är ett riktigt energiknippe, berömmer en leende Birgitta Lowén.

En påfallande hög kvot av kören utgörs av kvinnliga deltagare, även om sju män gör sitt för att höras. Överrepresentationen av kvinnor i körer är knappast unikt för pop- och rockkören och körledaren säger att de är glada för de män de har.
– Jag vet inte riktigt varför det är mer populärt för kvinnor att vara med i körer, men så ser det oftast ut, säger hon.

Höstsäsongen för kören avslutas pampigt torsdagen den 23 november klockan 18.30 när allmänheten bjuds in för en konsert på Mötesplats Ljungdala, i samband med att Röda Korset har modevisning.
– De som kommer då kommer att mötas av glada toner och en häftig modevisning, säger Malin Fredriksson innan hon åter sätter sig bakom pianot och eldar på sin kör.

×