Annons

Pusselmattor skonade knäna

Sport • Publicerad 11 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Izabella Anusic, Oliwer Glader, Elsa Regebro, Märta Nilsson, Nadija Zubanovic och Olle Dahlholm var några av Hässleholms Karateklubbs medaljörer vid JKA-tävlingen i Qpoolen. FOTO: JAN RYDÉN
Izabella Anusic, Oliwer Glader, Elsa Regebro, Märta Nilsson, Nadija Zubanovic och Olle Dahlholm var några av Hässleholms Karateklubbs medaljörer vid JKA-tävlingen i Qpoolen. FOTO: JAN RYDÉN

Den stora nyheten i årets JKA-Cup var det som täckte golvet i Qpoolen. Där låg för första gången en två centimeter tjock pusselmatta som gjorde det skonsammare för deltagarnas knä.

– Det är Skånes Karateklubb som köpt in mattorna. Då de kostar 25 000 kronor styck så känns det bra att de går att låna, berättar Bertil Sonesson som fick ordna en lastbil för att få upp mattorna till Hässleholm.

Annons

– Då var och en av de fyra staplarna av pusselmattor är 2,20 meter hög så blir det en hel del.

Det var ett tufft arbete att dagen innan tävlingen få mattorna på plats.

– Det var dock många av klubbens medlemmar som hjälpte till med detta. Vi var 15-20 personer som tejpade upp mattorna vilket tog runt en timme, berättar Bengt Sonesson.

Det var dock lite färre deltagare i årets upplaga av tävlingen än det varit förr om åren.

– Vi var runt 20-25 procent mindre deltagare vilket kan förklaras med att det varit mycket aktivitet i JKA-Sverige med läger och annat under hösten. Dessutom har det varit mästerskap den senaste tiden vilket gjorde att eliten inte var på plats, förklarar Sonesson.

Han kunde räkna in 22 klubbar vilka kom från närområdet Skåne, Halland och Blekinge. En dansk klubb gjorde att det även blev en internationell touch på tävlingen.

– Till detta kommer att vi hade 25 domare som stod för rättskipandet och en tävlingsläkare från Karlskrona, säger Sonesson.

Den sistnämnda hade dock inte så mycket att göra då det förutom den mjuka mattan även finns regler om att alla upp till 15 år måste ha benskydd.

– Det är obligatoriskt för barn då det dämpar smällarna. Då våra regler säger ”inte kontakt” så har vi sällan eller aldrig några ansiktsskador. Det är viktigt för annars hade vi inte haft tillåtelse att ha tävlingar.

Det gick bra för Hässleholms Karateklubbs utövare på de fyra mattorna i Qpoolen.

Annons

Hela 13 medaljer blev det varav tre var av den ädlaste valören.

En av klubbens mest rutinerade utövare Hanna Curtis tog inte helt oväntat hem guldet i klassen kumite 16-17 år flickor.

Guld i kumite blev det även för Elsa Regebro i flickor 8-9 år där klubbkamraten Märta Nilsson fick silver. I Gohon kumite blev Nadija Zubanovic tvåa i flickor 10-11 år.

I kata tog Izabella Anusic hem guld, Elsa Regebro, Märta Nilsson samt Erik Hoang fick silver medan det blev brons till Olle Dahlholm, Oliwer Glader, Elin Hoang, Lukas Brolin och Nadija Zubanovic.

Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons