Citygross butikschef Mats Karlsson och drabbade Eva Johansson var förhoppningsfulla om att polisen skulle kunna lösa brottet – men så blev det inte. Foto: Arkiv

Utredningen läggs ner – trots filmbevis

HÄSSLEHOLM Den fräcka tjuven fångades på övervakningskamerorna när han skuggade Eva Johansson genom affären. Ändå väljer polisen att lägga ner förundersökningen.
– Riktigt dåligt att man inte anstränger sig mer, tycker hon.
Särskilt märkligt är det, tycker hon, att hon inte ens blivit kallad till något förhör.

En dryg månad har gått sedan Eva Johansson blev bestulen på sitt bankkort på Citygross parkering medan hon försökte hjälpa en okänd man med en vägbeskrivning till sjukhuset.
När butikschefen Mats Karlsson läste om händelsen på Facebook och i Norra Skåne gick han omedelbart igenom filmmaterialet från övervakningskamerorna och gjorde intressanta iakttagelser: Kamerorna visade hur en man hade skuggat Eva genom affären och fram till kassan där han observerat henne när hon slog in sin kontokortskod.
Däremot hade det som hände sedan inte fångats på film; när mannen blockerade Evas bil och bad om hjälp medan en kumpan stal kontokortet ur hennes väska i passagerarsätet.

Kriminalinspektören som tog emot materialet kallade materialet ”intressant”.
– Förutom bevis så får vi ett signalement, kan bilda oss en uppfattning om tillvägagångssättet och gå ut med bilder internt. Det är inte sällan någon polis känner igen ett utseende” menade han.
Därför blev förvåningen stor när Eva Johansson i dagarna fick ett brev hem från polisen med besked om att förundersökningen lagts ner.
– ”Det finns ej anledning att fullfölja förundersökning”, läser hon.
– ”Vidtagna åtgärder har ej lett till att någon kan misstänkas för brottet. Ytterligare utredning kan inte antas ändra på det.”
Förtroendet för polisväsendet har nu fått sig en rejäl törn.

– Jag är jättebesviken. Jag förstår att det inte är lätt att få tag i dem men polisen hade kunnat få bättre förutsättningar. Jag var där, de kunde åtminstone kallat mig så att jag kunde få se filmerna och säga att det var de personerna. Jag har inte kallats överhuvudtaget. Då gör man verkligen inga större ansträngningar.

Eva Johansson är säker på att tjuvarna nu fortsätter med sin taktik på andra ställen och att fler kommer att bli bestulna, precis som hon.
– De kommer aldrig att åka fast när polisen inte gör några större ansträngningar.

Själv har Eva blivit betydligt mer misstänksam efter händelsen.
– Varje gång jag handlar och någon beter sig konstigt är jag uppmärksam. Dessutom har jag aldrig med mig någon väska längre. När jag handlar tar jag istället telefonen med betalkortet och jag lägger aldrig den ifrån mig.
Tidningen har förgäves sökt förundersökningsledaren för en förklaring.

Läs mer:

×