Annons

El­len Johnson Sirleaf fö­re­dö­me på flera sätt

Opinion Ge­nom att avgå från pre­si­dent­posten i ord­nade for­mer är Johnson Sirleaf ett fö­re­dö­me ock­så nu, pre­cis som då hon val­des.
Opinion • Publicerad 12 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Li­be­ria höll pre­si­dent­val i tis­dags. 20 kan­di­dater kon­kur­rerade om att ef­ter­träda El­len Johnson Sirleaf.

Ge­nom att avgå från pre­si­dent­posten i ord­nade for­mer är Johnson Sirleaf ett fö­re­dö­me ock­så nu, pre­cis som då hon val­des.

Annons

Då var hon den förs­ta kvinn­liga pre­si­denten i Af­ri­ka. Hon val­des ef­ter näs­tan 15 års in­bör­des­krig i Li­be­ria och sågs med sin bak­grund som bland an­nat Världsbanksekonom med mån­ga in­ter­na­tio­nella kon­takter som ett hopp för den krigs­trötta staten.

Hen­nes förs­ta år var ock­så lyc­ko­samma. Hon vän­de den ne­ga­tiva eko­no­miska ut­vecklingen och blev ock­så en be­vis för mån­ga unga af­ri­kanska kvin­nor att det gick att nå vik­tiga po­si­tioner.

Höjd­punkten på kar­ri­ären var när hon fick No­bels freds­pris (till­sam­mans med två an­dra kvin­nor) för kvin­nors rätt till del­tagande i freds­byg­gan­de ar­be­te.

Ebo­la­ut­brottet stoppade ut­vecklingen, men ”Ma­dame Pre­si­dent” som hon kallades hem­ma drog sig inte för att be­söka eboladrabbade hus för att visa att hon inte stod vid si­dan av ka­ta­strofen.

På hem­ma­plan är hon ändå inte lika oom­stridd som in­ter­na­tio­nellt. Kor­rup­tionen är fort­farande ut­bredd, även om Li­be­ria långt ifrån är vä­rst ut­satt. Hon an­s­es inte ha hjälpt kvin­nor till ledande pos­ter i till­räck­lig ut­sträckning – men den kri­tiken lär bygga på att hon själv är kvin­na.

När hon av­går ef­ter tolv år är hon väl värd att hyl­las. Att avgå i tid är in­te själv­klart för af­ri­kanska le­da­re.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons