Annons

Har Löfven en åsikt om EU?

Krönika När håller Löfven ett ”Macrontal” om EU:s ut­veckling?
Opinion • Publicerad 12 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Frank­ri­kes nye pre­si­dent Macron höll för ett par vec­kor se­dan ett näs­tan två tim­mar långt tal om hur han vill för­ändra Eu­ro­pe­iska uni­onen. Det finns myc­ket att säga om hans oli­ka för­slag – en del var bra, en del var in­tres­santa men långt ifrån själv­klara, en del skul­le in­ne­bära ett helt an­nat EU som inte har stöd hos uni­onens be­folkning.

I vå­ras lade EU-kom­mis­sionen fram en grön­bok, allt­så ett dis­kus­sions­un­der­lag, om EU:s fram­tid. Fem oli­ka vägar skis­serades och med­lems­länderna om­bads att dis­ku­tera de oli­ka för­slagen. I Sve­ri­ge har dis­kus­sionen om för­slagen varit näs­tan obe­fint­liga.

Annons

Före Macrons tal hade EU-kom­mis­sionens ord­fö­ran­de Jean-Clau­de Junc­ker hållit tal i EU-par­la­mentet där han ock­så lade fram nya för­slag till hur EU skul­le kun­na ut­vecklas. Efter­som Junc­ker snart är inne på sitt sis­ta år som kom­mis­sions­ord­fö­ran­de, han har själv avvisat tan­ken på att väljas om, har hans för­slag inte tagits rik­tigt på all­var.

De oli­ka för­slag som lag­ts fram den senaste ti­den är del­vis en re­ak­tion på brexit. När ett land för förs­ta gången be­slutat att lämna EU har det väc­kt mån­ga som vill göra EU bätt­re, så att det inte blir en all­män upp­lösning. Fler be­höver där­för del­ta i fram­tids­de­batten.

Macrons in­riktning hand­lar till stor del om att öka EU:s över­stat­liga in­slag. Det gjorde ock­så Junckers tal. Nå­got av de fem för­slagen i grön­boken hade ock­så den in­riktningen, men det fanns ock­så för­slag som backade från den över­stat­lig­het som re­dan gäller.

Macron fö­re­slog bland an­nat stärkt för­svars­sam­ar­be­te inom EU, ett EU-ci­vil­för­svar för oli­ka na­tur­ka­ta­strofer som stora skogs­bränder, en EU-skatt på fi­nan­si­ella trans­ak­ti­oner (To­bin­skatt), en EU-kol­di­ox­id­skatt, en euro­bud­get med en eurofinansminister och till och med ett eget euro­par­la­ment vid si­dan av EU-par­la­mentet, en har­mo­ni­sering av ländernas so­ci­ala sy­stem, och dess­utom att EU-va­let del­vis ska väljas med ”trans­na­tio­nella” lis­tor, som allt­så ska gälla i alla med­lems­länderna.

Macrons för­slag har i all­männa or­da­lag fått stöd av Tysk­lands för­bunds­kans­ler An­ge­la Merkel, men hon stöder inte allt. Ex­em­pel­vis lär en ge­men­sam bud­get för eu­ro­länderna inte ac­cep­teras av Tysk­land.

Macrons idéer dis­ku­terades vid ett sär­skilt topp­mö­te i Est­land (som egent­li­gen skul­le handla om it-sam­ar­be­tet). Men den svenske stats­mi­nis­tern Ste­fan Löfven var en­ligt rap­porterna myc­ket för­sik­tig i kom­men­tarerna.

EU-skatter är Sve­ri­ge emot. Det ska fort­sätta vara en na­tio­nell frå­ga. Så långt är be­skedet bra. Men hur vill Löfven och den svens­ka re­ger­ingen ut­veckla EU i öv­rigt?

Pas­si­vi­teten från Löfven – men ock­så från alla de an­dra par­tierna – är be­klag­lig. EU:s fort­satta ut­vidgning be­höver till ex­em­pel en tyd­lig fö­re­språ­ka­re. Det finns ock­så an­led­ning att vara tyd­lig med var gränserna för hur långt EU:s över­stat­lig­het ska gå blir tyd­liga.

Sam­ti­digt finns det om­rå­den där EU-sam­ar­be­tet be­höver bli ef­fek­tivare, som mil­jö­po­li­tiken och flyk­ting­po­li­tiken. Det senare har Löfven varit tyd­lig med.

Men när håller Löfven ett ”Macrontal” om EU:s ut­veckling?

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons