Annons

Indiansommar på ingång

Publicerad 12 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Medan torsdagen i det närmaste blåst bort går vi mot bättre väder.

Annons

Det blir dock inte så varmt under fredagen, bara 13, 14 grader, och på kvällen kan det mulna på lite grann.

– Men det är inget regn i sikte under helgen utom kanske lite under lördagsmorgonen. Temperaturen kommer också att stiga lite till 15, 16 grader under lördagen.

Men säg den glädje som varar för evigt. Redan på tisdag ser det ut att vara slut på det sköna vädret och det kan bli ganska blåsigt.

Indiansommar är, förresten, ett till sitt ursprung lite mystiskt begrepp, Medan nästan-synonymen brittsommar refererar till Birgittadagen, den sjunde oktober, och det varma höstväder som brukar komma i anslutning till den så är indiansommaren inte lika bundet i tiden.

Det finns två olika teorier om varför det kallas indiansommar. Den ena teorin är att nordamerikanska indianer brukade ägna en en period av stabilt varmt väder under hösten åt buffeljakt. Den andra teorin kommer från tiden när Indien var juvelen i den brittiska kronan och tros då syfta till den period av den varma period som följer på sommarmonsunen.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons