Sven-Erik Alhem gick åt sina ofta tunga ämnen med en rejäl dos humor. Hela 110 personer hade kommit till Hedbergshuset på torsdagskvällen för att lyssna. FOTO: CARL-JOHAN BAULER
– Höj de tidsbestämda straffen till 30 år och inför äkta livstid för det fåtal som man inte vågar släppa ut, sa Sven-Erik Alhem i Vinslöv.

En rättvisans man kom till byn

VINSLÖV Rättvisebegreppet, skakande brottsfall och mycket skratt.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, lockade 110 personer till Hedbergshuset och till Lions arrangemang Nattmacka.
Sven-Erik Alhem, 75, är ständigt aktuell, bland annat som debattör, och är en efterfrågad föreläsare och idag bosatt i Gävle.
– Just nu är jag ute varje dag faktiskt, sa han strax innan föreläsningen började.

Hur förklarar du allmänhetens intresse?
– Vi har mängder med stora mål och stora problem med dödsskjutningar. Människor är intresserade, dessutom lockar den levande kommunikationen som en föreläsning ger, folk är trötta på tv, konstaterade Sven-Erik Alhem.

Han besök i Vinslöv sammanföll med upplösningen på två stora rättsfall; fallet med kirurgen Paolo Macchiarini, som friades från brottsmisstankar, och fastställandet av straffet för idrottsledaren i Blekinge.
Så klart hade Sven-Erik Alhem kommentarer till fallen.
– När det gäller Macchiarini är jag mycket förvånad och det är bra att fallet kommer att överprövas. Däremot är det bra att man klipper till mot idrottsledaren och att hans dom på sex års fängelse fastställs, sa Sven-Erik Alhem.
Sven-Erik Alhem har idag en roll inte minst som samhällsdebattör. Han intervjuvas i media, bloggar och skriver krönikor.
I Vinslöv berättade han bland annat om hur han ser på utvecklingen med gängkriminalitet och skjutningar.
– Det är kusligt att man kan skjuta på varandra utan att åka fast. Och jag blir rent ut sagt skitskraj över att vi har områden i Sverige där staten inte har makten fullt ut. Staten måste alltid ha makten, vi får inte tillåta en utveckling där vi får ett klansystem, resonerade han. Han tog också upp och resonerade kring fall där rättsstaten misslyckats.
– Exempelvis fallet med Thomas Quick, en ren katastrof, konstaterade Alhem som även tog uppfallet med nyss friade Kaj Linna och fallet med Joy Rahman som i likhet med Kaj Linna satt oskyldigt dömd i fängelse under många år.

Han uppehölls sig också kring en i brottssammanhang ofta bortglömd grupp, de anhöriga till brottsoffer.
– Som exempelvis Kim Walls familj. Kan ni föreställa er deras situation, eller mördade Englas mamma, eller pappan till Lisa Holm som ville att hon skulle köra moped till jobbet för att hon själv skulle ta ansvar för sina transporter till jobbet.

Dagens fråga

Spelar du på tips och trav regelbundet?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×