Annons

Harrison inviger minnesmärke

LÖNSBODA Den 21 april 2018 invigs minnesmärket i Lönsboda. Tillräckligt mycket pengar har samlats in för att projektgruppen ska våga sätta ett invigningsdatum. Och huvudtalare blir Dick Harrison.
Osby • Publicerad 13 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Dick Harrison.
Dick Harrison.

Magnus Rosdahl, ordförande i projektgruppen, konstaterar att insamlingsmålet snart är nått. Minnesmärket över Karl XI:s våldsamma skövling av Örkeneds socken 1678 kommer därför att resas.

Det är nu helt klart.

Annons

Eller ...?

– Ja, det ska till ett under för att det inte ska bli av. Får vi inte in en enda krona till får vi helt enkelt sänka ambitionen. Men det ska inte behöva hända, säger Rosdahl.

Hur känns det att det faktiskt blir av?

– Det känns bra. Det har varit en lång resa, ända sedan 1678 ... Nej, men jag började intressera mig för det här 1984, då var det fokus på 500-kronorssedeln (sedeln pryddes som bekant av Karl XI). Planerna på minnesmärket tog fart 2011.

Insamlingsmålet kommer att fortsätta fram till jul.

Rosdahl är säker på att de pengar som behövs kommer att samlas in och han påpekar att bygdens invånare och företag har varit generösa och förstått värdet av ett minnesmärke ”som i alla framtid kommer att påminna om den grymma skövlingen av en hel socken”.

Projektgruppen, som är knuten till Lönsboda samhällsförening, har kontaktat Dick Harrison om att inviga minnesmärket. Och Rosdahl kan nu meddela att den välkände historieprofessorn har tackat ja.

Rosdahl och Harrison har figurerat både i samma tv-program och samma radioprogram.

(Rosdahl poängterar dock att han inte ska jämföras med Harrison. ”Nej, det är en betydande skillnad, han är ju professor”.)

Magnus Rosdahl påpekar att Harrison ofta lyfter fram historiska skeenden som riskerar att glömmas bort.

Annons

När Harrison fick frågan svarade han ganska snabbt och ställde sig positiv till att medverka vid invigningen. Enligt Rosdahl sa Harrison:

”Angreppet på Örkeneds socken i april 1678 är en av de värsta aktionerna mot civilbefolkningen i svensk historia. Såväl orsakerna som genomförandet och den folkliga reaktionen utgör viktiga delar av våra kollektiva erfarenheter, men det är upp till oss själva att se till att händelsen inte faller i glömska. Självklart stöttar jag projektgruppens strävan att belysa skövlingen och dess betydelse för sockenborna.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons