Annons

Nu utreds ansvaret för giftig fenoltipp

HÄSSLEHOLM Miljöchefen Sven-Inge Svensson hoppas att man nu kan ringa in när det bedrivits verksamhet på platsen och av vem.
Hässleholm • Publicerad 14 oktober 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Fenol har tidigare deponerats på tippen, som ligger väster om Sjörrödsrondellen vid Hovdalavägen – intill Skåneleden. Miljöchefen Sven-Inge Svensson hoppas att man nu kan ringa in när det bedrivits verksamhet på platsen och av vem.Foto: Bertil Nilsson/arkiv
Fenol har tidigare deponerats på tippen, som ligger väster om Sjörrödsrondellen vid Hovdalavägen – intill Skåneleden. Miljöchefen Sven-Inge Svensson hoppas att man nu kan ringa in när det bedrivits verksamhet på platsen och av vem.Foto: Bertil Nilsson/arkiv

– Det hade varit oroväckande om det rann ut fenol och formalin men det vet vi inte. Det vi vet är att det är en förhöjd temperatur i vattnet i Sötekärrsbäcken intill, säger miljöchefen Sven-Inge Svensson apropå allvaret i upptäckten av den gamla deponin.

Någon större risk för att gifterna ska nå Finjasjön i betydande omfattning tror han inte finns. Däremot finns det en viss risk för att grundvattnet påverkats.

Annons

– Det är en aspekt vi måste se på och det blir nästa steg att undersöka, efter att vi vet vad det är för verksamheter som bedrivits.

Det är nu tekniska nämnden som fått ansvaret för att yttra sig om den gamla tippen, som miljökontoret inte fick kännedom om förrän en privatperson slog larm.

I våras gjordes de första undersökningarna av platsen.

– Då hittade vi tegel, glas och mineralull. I och med att vi hittat mineralull, och dessutom förnam en sötaktig doft, så skulle det kunna vara fenol. Det stärks också av att närboende sagt att det deponerats fenol där, säger Sven-Inge Svensson.

Han konstaterar att det säger en hel del:

– Det är en rättså tydlig misstanke mot Rockwooltillverkningen. Formalin och fenol användes som bindemedel för att binda ihop ullen på rätt sätt.

Fenol är ett giftigt ämne som lätt tas upp genom huden och som kan vara dödligt. Det används än i dag i lägre doser, tillsammans med formaldehyd som är allergi- och cancerframkallande, vid tillverkning av mineralull.

Tekniska förvaltningen har nu påbörjat en utredning om fastighetsägarens ansvar samt en historisk inventering av verksamheter på fastigheten. Någon utredning av tippen har aldrig tidigare gjorts.

Det är såvitt miljöchefen kunnat utröna kommunen själv som ägt marken under alla år.

– Vad vi förstår har det varit kommunens tipp dit man accepterat att det körts saker från andra håll. Jag tror att det har varit rättså mycket aktivitet i området, säger han och konstaterar att även snömassor ska ha lagts upp där.

Annons

Frågan som blir av avgörande betydelse är huruvida saker slängts i området efter år 1969, då miljöskyddslagen trädde i kraft.

– Har det hållit på efter 1969 är kommunen ansvarig för en sanering, påpekar Sven-Inge Svensson.

Verksamhet som förorenat marken före 1969 faller dock under statens ansvar att sanera och då kan det ta mycket lång tid.

Hur viktigt är det att bukt med föroreningarna snabbt?

– Tippen finns där och det är något skumt med bäcken. Vi vill ju snabbt ha ett klargörande av vad som kan finnas där. Vi vet att det har en påverkan ut i bäcken men det är ett väldigt litet tillflöde till Finjasjön.

Miljönämnden kommer nu att rikta ett föreläggande mot tekniska nämnden där man beskriver vad som ska redovisas och inom vilken tid. Ett halvår är brukligt, enligt Sven-Inge Svensson.

Regitos personal kände sig påverkad efter att ha tagit prover i Sötekärrsbäcken.

Bör man vistas på platsen?

– Om det luktar illa och man känner obehag ska man inte stanna där någon längre tid. Men det är inte många som bor precis intill. Kan man gå förbi på Skåneleden? Ja, det tycker jag definitivt att man kan göra, säger Sven-Inge Svensson.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons