Jonas Osberg och Hässleholms IF snubblade på mållinjen till division ett. Nu lägger 34-åringen av och blir istället tränare för Ballingslöv där han ersätter Paul Szabo. Foto: Jörgen Johansson
Dan Olofsson och Jonas Osberg. Foto: Magnus Wahlström

Osberg tackar för sig i HIF

Jonas Osberg lägger handskarna på hyllan.
– Någon gång tar det slut. Jag tycker ändå att jag avslutar på topp, säger 34-åringen som vaktat målet i Hässleholms IF de senaste sex säsongerna.
Den rutinerade målvakten hoppar på en ny utmaning – som tränare för Ballingslövs GoIF.

16 säsonger på seniornivå har Jonas Osberg skramlat ihop. Merparten av dem har han tillbringat i Hässleholms IF som har blivit som en familj för honom.
– Jag har fått vänner för livet. Jag har varit åtta-nio säsonger i HIF och man träffas ändå fem gånger i veckan, på så sätt har det varit ett jobbigt och oerhört tufft beslut, säger Jonas Osberg som för första gången ska prova på rollen som tränare.

I division sex-laget Ballingslöv finns sedan tidigare lillebror Joakim som sportchef och det var han som slängde ut frågan tidigare i höstas.
– Det var inte ett beslut man tog på en eftermiddag. Men jag har hela tiden sagt att den dag jag slutar så vill jag testa tränaryrket.

Vad lockar med att bli tränare?
– Jag älskar ju fotboll. Det känns som en bra och rolig utmaning att kunna utvecklas. Jag har haft bra tränare under min karriär och mycket att ta med mig.

Någon speciell du vill lyfta fram?
– Jag har haft många duktiga tränare och gillar de som vi har haft i år i HIF, Dan Olofsson tycker jag väldigt mycket om. En som verkligen sticker ut är Christofer Augustsson.

Augustsson återfanns i HIF:s tränarstab 2014. Han fortsatte till Djurgårdens U19-lag och är numera förbundskapten för P15-landslaget.
– Stoffe är väldigt duktig och oerhört tydlig i sitt ledarskap. Med ärlighet och tydlighet kommer man väldigt långt med en grupp. Stoffe pratade med spelarna efter laguttagningar, före och efter matcherna. Det är väldigt viktigt så att alla känner sig delaktiga.
Han hoppas kunna föra sin nya klubb uppåt i seriesystemet.
– Ballingslöv har ambitionerna och kan ligga högre upp. Och med det folk som finns runtomkring tycker jag att vi ska kunna göra det.

Hur högt?
– Division fyra, absolut! Men vi har inte satt upp några mål tillsammans än.

Kommer du att vara spelande tränare?
– Nej, det är verkligen inte tanken. Dels finns Lucas Ljungbäck i laget och han är en väldigt bra målvakt. Dels vill jag kunna fokusera på tränaryrket för att kunna utveckla mig själv och laget. Så det skulle vara om det är väldigt mycket kris…

Lockar du med dig några HIF-kompisar?
– Såklart där finns önskemål om spelare som man hade velat ha med sig. De spelarna vet vilka de är och får ta besluten själva. Men det finns redan en bra trupp i Ballingslöv och de spelarna ska få chansen. Sedan hade jag gärna spetsat till det med två-tre stycken.

Vem kommer du att sakna mest i HIF?
– Alla! Men jag har ju suttit snett mittemot Sebastian Carrblad och kommer nog att sakna hans fula leende lite extra, skrattar Jonas Osberg.

×