Röklukt tvingar flygplan att nödlanda

Starka vindar tvingade flera flygplan att landa i förtid när stormen Ophelia - med orkanstyrka i byarna - drog in över Storbritannien.
Men även röklukt har tvingat fram flera nödlandningar - både där och här hemma.

Vid åttatiden på kvällen, lokal tid, lade RAF-basen i Swanswick ut på twitter att deras radarspanare haft tio nödsituationer under sitt dagskift. Sju av dem var röklukt i kabinen.

Några timmar tidigare hade Flight Alerts – ett twitterkonto som rapporterar flygnödsituationer – gått ut med att fem nödlandningar hade gjorts enbart på Heathrow på grund av röklukt som en följd av stoft från Sahara och från bränderna på den iberiska halvön.

Och det var fler flygningar på andra håll över de brittiska öarna som tvingades ändra kurs, nödlanda eller på annat sätt ändra sin planerade flygning.

– EasyJet kan bekräfta att fyra av våra flygningar i västra Storbritannien har rapporterat röklukt i cockpiten idag sin tros vara kopplade till atmosfäriska omständigheter på grund av stormen Ophelia, säger en talesperson för flygbolaget, enligt The Courier.
– Två flygningar återvände strax efter start och två flygningar begärde påskyndad landning som en försiktighetsåtgärd.

Även på Arlanda tvingades ett flygplan nödlanda under tisdagsmorgonen. Ingen rökutveckling kunde upptäckas ombord, därför tror man att även detta kommit i Ophelias spår.

– Besättningen har känt en lukt av rök när de flög genom ett område norr om Arlanda. Men efteråt när tekniker går igenom planet hittar man inget spår efter en brand, säger Fredrik Henriksson, presschef vid SAS, till Expressen.
– Jag vet att samma fenomen uppträdde i Storbritannien i går där flera flyg också rapporterat om röklukt ombord när de flög genom ett område.

Läs mer:

×