Nu är det slut med gratis surf på Öresundstågen. Systemet fungerar inte och ett nytt ska köpas in på sikt. Arkivbild

Slut med gratis surf på Öresundstågen

Hässleholm/Skåne Nu går det snart inte längre att surfa på gratis wifi på Öresundstågen. Skånetrafiken har beslutat sig för att släcka det trådlösa nätverket, eftersom det fungerar så dåligt.

– Systemet fungerar inte och vi kan inte fortsätta lura kunderna när uppkopplingen är så dålig. Då är det bättre att ta bort tjänsten och ta fram en ny och bättre lösning, förklarar Magnus Andersson, ansvarig för fordonsförvaltningen på Skånetrafiken.
Nedsläckningen av wifi drabbar däremot inte Pågatågen, som har en annan lösning.
– Den dåvarande operatören för Öresundstågen valde att installera det nuvarande wifi-systemet. Det var ett tag sedan. Det har inte fungerat bra och istället för att lappa och laga på systemet är det bättre att vi helt enkelt släcker det, fortsätter Magnus Andersson.

Totalt berörs 109 Öresundståg som tiotusentals resenärer åker med dagligen i Skåne, Danmark, Halland och södra Småland.
Resenärerna med Öresundstågen är vana vid att de inte kan koppla upp sig. Är det många resenärer på tåget så är det nästan omöjligt. På vissa sträckor fungerar det inte alls.

Ska det vara så i ett modernt tågsystem?
– Det finns mobilförstärkare som gör att man kan surfa på sitt eget mobilnät. Man kan till exempel använda sin mobiltelefon och dela internet till datorn. Väldigt många har den lösningen och jag tror att vår nedsläckning av wifi inte innebär så stora problem.

Nedsläckningen pågår och görs successivt. Skånetrafiken studerar olika lösningar för att ersätta det nuvarande systemet.
– Vi tittar bland annat på en upphandling som danska DSB håller på att genomföra. Där har Öresundstågen en option, säger Magnus Andersson.

Kan ni inte applicera Pågatågens system på Öresundstågen?
– I så fall kan det handla om en utvecklad version av det, men den frågan är inte aktuell just nu.

Varför har ni väntat tills nu med att ta bort ert wifi när problemen har varit kända så länge?
– Vi har haft en förhoppning om att finna en lösning. Nu har vi bestämt oss för att finna en bättre lösning.

Lars Henningsson reser dagligen mellan studierna i Hässleholm och Lund, där hon bor. Han brukar använda tiden på tåget för att studera och är beroende av att kunna koppla upp sig.
– Mitt telefonabonnemang har inget obegränsat surf. Det är inte alla studenter som har råd med det. Man förlitar sig på gratis wifi. När mitt abonnemang är slut så är jag utan wifi. Det känns omodernt att inte kunna surfa gratis på allmänna kommunikationer när man kan gå in på vilket café som helst och surfa. Men där brukar jag inte studera.
Skånetrafiken har ingen tidplan för när ett nytt system för wifi installeras på Öresundstågen.

×