Sverige ställs mot Italien i play-off till VM

Sverige ställs mot Italien i play-off till fotbolls-VM i Ryssland nästa år. Första matchen spelas på Friends Arena fredagen den 10 november och returen i Italien måndagen den 13 november.

Playofflottningen till fotbolls-VM i Ryssland är gjord, och Sverige får svårast tänkbara motstånd i form av Italien. De seedade lagen – Schweiz, Kroatien och Danmark – drogs ett efter ett tills bara Italien återstod för Sverige.

Förbundskapten Janne Andersson tycker det är skönt att lottningen är gjord och lägger inte någon större vikt vid att det blev Italien.

– Det blir två tuffa matcher men det hade det blivit mot alla lag. Nu är det skönt att vi vet vilket lag det blir. Italien är ett erfaret och bra lag och har bra historik, nu kan vi börja planera för matcherna, säger förbundskaptenen Janne Andersson till SVT.

– Jag vet inte om Italien är nervösa över att möta oss, säger Janne Andersson till Aftonbladet.

SVT Sports expert Daniel Nannskog anser däremot att det blev tuffast möjliga lottning.

– Det var den värsta lottning vi kunde få; och att vi får börja hemma också. De är så smarta och kan ro hem det resultat de vill och stänga matcher, det är så typiskt Italien, säger Daniel Nannskog.

Sverige har aldrig slagit Italien under 2000-talet. Nationerna har mött varandra 23 gånger och det har blivit sex segrar, sex oavgjorda och elva förluster för Sverige. Italien har dessutom inte missat ett VM-slutspel sedan 1958 i Sverige.

Övriga matcher i playoff: Nordirland-Schweiz, Kroatien-Grekland, Danmark-Irland.

Första matcherna spelas 9, 10 eller 11 november och returerna 12, 13, 14 november.

Vinnarna i de fyra dubbelmötena går till VM i Ryssland nästa år. Flest mål på bortaplan avgör om det totala resultatet är lika. Om bortamål inte kan sära lagen åt väntar förlängning (2×15 minuter), även där räknas bortamålsregeln. Vid lika även efter förlängningen väntar straffsparkar.

 

Texten uppdateras

×