Danmark ställer in VM-kvalet

FOTBOLL Vid lunchtid meddelade Danmark att de ställer in damernas VM-kvalmatch mot Sverige i Göteborg på fredag.

– Vi har fått besked från det danska förbundet att matchen inte kommer att spelas. De är inte överens, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till SVT Sport.

Bakgrunden till schismen mellan de danska spelarna och deras förbund är att de inte har kommit överens om ett nytt kollektivavtal, och den springande frågan är att spelarna vill ha mer betalt i samband med landslagssamlingarna. Förhandlingar har skett men parterna har inte kunnat komma överens, och nu ställs alltså fredagens VM-kvalmatch in.

Det troligaste scenariot är att Sverige nu tilldöms segern med 3-0. Danmark riskerar även att diskvalificeras från VM-kvalet vilket skulle ge Sverige en betydligt lättare väg mot ett eventuellt VM-slutspel.

– Det här är en speciell situation som vi inte varit i tidigare. Det är Uefa som fattar beslutet och vi söker dem för vägledning. Det finns ju också en 24-timmarsregel. Ytterst är det Uefas disciplinära kommitté som tar beslutet och Danmark kan bli uteslutna för hela kvalspelet, säger Håkan Sjöstrand.

 

×