Rikspolischef Dan Eliasson, Ewa-Gun Westford, inrikes- och justitieminister Morgan Johansson och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Foto: TT

”En attack mot alla människors säkerhet”

Attacken mot polishuset i Helsingborg väcker starka reaktioner både från polisiärt och politiskt håll. "Vi backar aldrig"

På sin Facebook-sida går polisen i nordvästra Skåne ut och säger att man håller öppet som vanligt: ”Vi backar aldrig för kriminella!” skriver man.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kallar det för ett oerhört och direkt angrepp mot polisen såväl som mot demokratin.
”Våldet och hoten mot poliser har fått en grövre karaktär. Viktigt att agera kraftfullt mot det för att bryta trenden” skriver hon på Twitter.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) kallar på Twitter händelsen för ”ett allvarligt angrepp mot rättsväsendet” och även rikspolischef Dan Eliasson reagerar kraftigt:

– En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom de är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt, säger han i ett uttalande.
– När en sådan här händelse sker, ökar vi våra ansträngningar ännu mer och satsar ytterligare mer resurser mot den här typen av brottslighet. Våra kollegor i region Syd kommer att få all hjälp som behövs för att skydda våra medarbetare och klara upp det här grova brottet. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver på Twitter att ”möjligen borde detta klassas som ett terrorbrott”.

– Först och främst måste det uppfylla olika rekvisit, och det handlar också om motiv. Här har man gett sig på rättstaten och demokratin direkt mot polisen. Då får man se över om det uppfyller ett eller flera av rekvisiten, säger han till Kvällsposten.
– Man måste vara benhård och vidta åtgärder. Det här är helt oacceptabelt, det är inte i många länder i Europa som man ger sig på rättsstaten på det här sättet.

Från polisiärt håll vill man ännu inte tala om att det skuller röra sig om ett eventuellt terrorbrott.

– Vi vill inte spekulera i det, däremot har vi det med på agendan alltid idag när någonting händer eftersom vi måste lyfta blicken och titta på vår omvärld. Därför har vi förstärkningsvapen. Men därifrån till att konstatera det är alldeles för tidigt, säger Ewa-Gun Westford.

×