Foto: Johan Nilsson / TT

Bombattack mot polishus

Helsingborg Vid tjugo minuter över tolv på natten till onsdag detonerade en sprängladdning vid entrén till polishuset på Berga i Helsingborg.

Entrén till polishuset fick kraftiga skador vid explosionen. Bomben slog upp hål i golv och tak och i garaget direkt under entrén totalförstördes två bilar. Det ska även ha blivit en mindre brand som en följd av explosionen, på byggnaden mittemot krossades fönsterrutor av tryckvågen och garaget rökfylldes.
– Ingen människa har blivit skadad. Det finns verksamhet i byggnaden dygnet runt men ingen befann sig vid entrén när det hände, säger Åsa Emanuelsson, pressinformatör vid Skånepolisen.

Huvudskyddsombudet vid Helsingborgspolisen, Åsa Wulff, säger till Polistidningen:
– De som befann sig i huset och kände tryckvågen hoppade högt. De blev väldigt stressade. Idag handlar det mycket om att få koll på hur de som var på plats mår.

Polisen spärrade av Berga allé och Rundgången. Vid två-tiden på natten genomfördes genomfördes trafikkontroller i och runt Helsingborg och bevakningen utökades. I samma veva anlände polisens bombtekniker till platsen. De var klara med sitt arbete strax före halv fem på morgonen och kriminalteknikerna kunde ta över.

– De är klara nu men jag kan inte säga vad de har kommit fram till, säger Åsa Emanuelsson.
– Vi ska göra en besiktning av fastigheten för att avgöra hur skadad den är. Som det ser ut nu kommer vi att kunna använda den om än med viss begränsning. Vi ska se om det finns sprickbildningar som kan ge ytterligare skador. Som det är nu har personal bara varit inne och hämtat utrustning.

Läs mer: ”En attack mot alla människors säkerhet”

Har det riktats några hot mot polishuset?
– Det finns ingen känd hotbild som jag har fått reda på i alla fall.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska kilovis med sprängmedel ha använts till sprängladdningen.

Polisen har initierat en så kallad särskild händelse, vilket innebär att resurser avsätts för att genomföra de insatser som krävs.
– Man upprättar en stab för att den vanliga polisverksamheten ska kunna fortsätta ostört. Det är ganska vanligt vid större händelser.

Initialt rubriceras händelsen som allmänfarlig ödeläggelse. Så sent som vid halv tio-tiden på förmiddagen fanns ännu ingen misstänkt, berättar Ewa-Gun Westford, informatör vid polisregion Syd.

– Vi har säkrat upp polishuset så att det ska vara en säker plats att arbeta på. Det är ju inte bara poliser som arbetar där utan det finns även civilanställda som inte har samma utbildning. Vi har också rekvirerat polishusbilar för att kunna bistå Helsingborgarna, säger hon.

Vid halv elva-tiden på tisdagsförmiddagen höll polisen en presskonferens som hölls i polisens sporthall, eftersom hörsalen skadats vid sprängningen och de samlade polischeferna satt vid ett pingisbord och redogjorde för nattens händelser.

– Vi bedriver ett gott arbete och det är väl rimligt att tro att det här har med det att göra, sa polismästare Patric Heimbrand vid presskonferensen.
– Vi arbetar i grovt kriminella miljöer på ett framgångsrikt sätt och det skapar irritation bland de kriminella.
– Om någon tror att de kan påverka oss på något sätt med en sådan här handling så gör man ett misstag. Det finns få saker som inspirerar eller sporrar oss lika mycket som när man angriper polisen, demokratin och rättssamhället.

Läs mer:

×