Annons

Svarta sopsäckar kan förbjudas

Hässleholm Svarta sopsäckar kan snart vara ett minne blott i Hässleholms kommun. Ett förbud ska utredas.
Hässleholm • Publicerad 18 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

HÄSSLEHOLM

Svarta sopsäckar kan snart vara ett minne blott. Nu utreder Hässleholm Miljö AB möjligheten att enbart låta invånarna lämna sitt avfall i genomskinliga sopsäckar.

Annons

Syftet är dels att öka sorteringsgraden ytterligare, dels att förbättra arbetsmiljön för personalen på återvinningscentralerna.

– Med en vanlig svart sopsäck, som ju är det vanligaste, ser inte personalen vad som kommer in, säger Sven Carlsson, vd för Hässleholm Miljö AB.

Fördelen med en genomskinlig skulle vara att till exempel elektronik inte hamnar bland träavfall och vice versa. Det skulle även vara säkrare för personalen om de såg till exempel vassa eller farliga föremål.

Nu ska Hässleholm Miljö rikta blickarna mot andra kommuner för att ta reda på mer konkret vilka för- och nackdelarna skulle vara med att enbart tillåta genomskinliga sopsäckar. De behöver inte gå längre än till Östra Göinge, där svarta sopsäckar är förbjudna sedan tre år tillbaka. Sedan dess har allt fler kommuner runt om i landet hakat på.

– Vad jag förstår så fungerar det bra, säger Sven Carlsson.

Innan ett beslut fattas ska även marknaden undersökas – och informeras.

– Vi måste säkerställa att det finns genomskinliga sopsäckar för konsumenterna att köpa i närområdet.

Det är enbart det avfall som lämnas direkt på tippen – inte det som slängs i till exempel brännbart där hemma och hämtas av renhållningsbilarna – som de nya reglerna kommer att gälla.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons