Annons

Martin Luthers ord till nykomponerade toner

Osby • Publicerad 19 oktober 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Bernt-Ove Kroon.
Bernt-Ove Kroon.

Det är 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina 95 tester i Wittenberg och inledde reformationen. Detta reformationsår 2017 uppmärksammas på olika sätt av Svenska kyrkan.

I Osby och Loshult blir det i helgen konserter med rubriken ”Luther med nya toner”.

Annons

– Det är skönt att kunna sjösätta det här nu, det är ju ett större projekt och det tar lite tid, säger Bernt-Ove Kroon som tillsammans med Bengt Almfjord har komponerat musiken.

– Vi har valt ut ett antal av Luthers psalmtexter, som vi har tonsatt och arrangerat, säger Kroon.

Texterna är enligt de ansvariga för konserten aktuella även för nutidsmänniskan och lätta att ta till sig. Men melodierna som för några hundra år sedan var nya och fräscha har idag blivit aningen tunga och ålderdomliga – och därför görs nu det här försöket att tillämpa Luthers tankar med nya melodier.

– Det är musikaliskt brett och lättillgängligt. Lite folkligt, lite gospel, lite visa, säger Kroon.

Osby, Visseltofta och Loshults kyrkokörer bildar stommen i den nästan 60 personer starka kören. Under fem veckors tid har körsångarna övat under ledning av Almfjord, Kroon och Elisabet Bertilsson.

Medverkar gör också Camilla Gustavsson (trumpet/cello), Anna Tengstrand (tvärflöjt), Jonatan Almfjord (gitarr), Emma Lundbeck (kontrabas), Håkan Reimer (slagverk/sång) samt solister från kören och en mindre sångensemble.

Thomas Rosendal presenterar programmet och knyter an till Fader Gunnar Rosendal.

På lördag, 21 oktober, är det konsert i Loshults kyrka och på söndag, 22 oktober, är det Osby kyrka som gäller.

Tiden är 16.00 båda dagarna och kollekten går till Världens Barn.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons