Annons

Oac­cep­ta­belt illdåd

Ledare Sprängningen av polishusets entré i Helsingborg visar att polisens situation är alltmer utsatt.
Opinion • Publicerad 19 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes. 	            Foto: TT
Entrén till polishuset i Helsingborg sprängdes. Foto: TT

En spräng­ladd­ning för­störde i går natt en­trén till po­lis­huset i Hel­sing­borg. Po­lisen har ännu inga miss­tänkta, och inga hot el­ler an­dra var­ningar är kända som skulle kun­na leda miss­tan­karna åt nå­got håll.

Lyck­ligt­vis skadades in­gen vare sig i po­lis­huset el­ler utan­för, trots att bomben var myc­ket kraft­full. Ka­rak­tären på dådet leder tan­karna till den grova or­ga­ni­serade kri­mi­na­li­teten.

Annons

Kan­ske har po­lis­in­satserna i Hel­sing­borg stö­rt de grovt kri­mi­nella så kraf­tigt att de ville mar­kera. Det är na­tur­ligt­vis helt oac­cep­ta­belt.

Dådet är ett nytt tec­ken på att po­lisen möts av allt kraf­tigare våld från den or­ga­ni­serade brotts­lig­heten. Det har synts i en del utan­för­skaps­om­rå­den, där po­lis­bilar an­grips så snart de syns. Det har mär­kts på att allt fler il­le­gala va­pen är i om­lopp och på an­vändningen av hand­gra­nater i Skå­ne. Även om po­lisen of­tast inte är den di­rekta mål­tav­la är hot­bilden för­höjd.

Det gör det sär­skilt vik­tigt att klara upp bomb­dådet mot po­lis­huset. Den typen av an­grepp på rätts­vä­sendet, och in­di­rekt där­med på de­mo­kra­tin, kan inte få ge­nom­fö­ras utan att gär­nings­männen av­slöjas och ställs in­för rät­ta.

Stats­mi­nis­ter Ste­fan Löfven säger det själv­klara ef­ter bomb­dådet: våld mot po­lisen kan inte ac­cep­teras och kampen mot den grova brotts­lig­heten måste fort­sätta och in­ten­si­fieras.

Riks­po­lis­chefen Dan Eliasson utlovar de re­surser som be­hövs till Hel­sing­borg för att klara upp brottet. För po­lisen är den här typen av dåd na­tur­ligt­vis både skräm­man­de och triggande för att verk­li­gen bli bätt­re på att lösa brott.

Om det är som man kan miss­tänka, att det är brotts­lingar som känner sig hotade av po­lisens ar­be­te, är det ett gott be­tyg till Hel­sing­borgs­po­li­sen. Att fort­sätta an­gripa den or­ga­ni­serade brotts­lig­heten är po­lisens kan­ske vik­tigaste upp­gift nu. I det ar­be­tet måste po­lisen får det stöd som be­hövs från oli­ka sam­hälls­in­stanser.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons