Säpo och Polismyndigheten är kritiska till en lagändring kring datalagring.. Foto: Tomas Oneborg/TT/Arkiv

Säpo: Lagändring hotar rikets säkerhet

Sverige Säkerhetspolisen har bland annat fått tips om terrorplaner i landet, att bomber ska placeras ut och fått uppgifter om IS-medlemmar i Sverige.

Säkerhetspolisen skriver och redogör för regeringen hur en begränsning av datalagen riskerar landets säkerhet.

Samtliga exemplen tas upp i ett yttrande till regeringen om datalagring. Regeringens utredare har föreslagit en begränsning som innebär att tele- och internetoperatörer inte ska ha rätt att lagra lika mycket trafik från datorer och mobiltelefoner jämfört med tidigare – vilket kan äventyra landets säkerhet, enligt Säpo och polisen.

”Att de brottsbekämpande myndigheterna har tillgång till trafik- och lokaliseringsuppgifter är avgörande för en effektiv bekämpning av grov brottslighet, inklusive sådan som är kopplad till nationell säkerhet. Sverige har inte heller kunnat upprätthålla förmågan att upptäcka terroristnätverk och förhindra terroristattentat, och att begränsa Säkerhetspolisens informationsåtkomst kan få mycket allvarliga konsekvenser”, skriver Säpo.

Karl Melin, presstalesperson på Säpo säger till Svenska Dagbladet att det är mycket ovanligt att myndigheten väljer att lista konkreta larm och allvarliga hot mot landet. Säkerhetspolisen vill med publiceringen visa regeringen vilka risker som finns med att skärpa datalagringsdirektivet.

– Det är för att på tydligast sätt visa vad vi arbetar med och vilka konsekvenser det kan få om vi inte kan jobba med den här informationen på ett tillfredsställande sätt, säger Melin, till tidningen.

×