Annons

Sex­tra­kas­se­ri­er mot kvin­nor ty­värr in­get nytt

Opinion Nu måste alla ta ge­men­samt an­svar för att ändra på över­grepps­kul­turen.
Opinion • Publicerad 19 oktober 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

När den ame­ri­kanske film­pro­du­centen Harvey Weinsten an­klagades för att re­gel­mäs­sigt ha sex­tra­kas­serat unga kvin­nor, ex­plo­derade fram­för allt nätet av av­slö­jan­den.

Det som alla kvin­nor och de flesta män re­dan kände till, att näs­tan alla flic­kor och kvin­nor nå­gon gång ut­satts för sex­u­ella tra­kas­se­rier och över­grepp, blev nu of­fent­ligt de­bat­terat.

Annons

Hash­taggen på so­ci­ala me­di­er #metoo spreds runt världen. Där be­rättade kvin­nor om vad de ut­satts för. Det är en för­fär­lig lä­sning. Men vik­tig, efter­som den syn­lig­gör den sex­u­ella ut­satt­het som flic­kor och kvin­nor tvingas leva med.

En an­nan kam­panj på nätet, #prataomdet, lan­serades för nå­gra år se­dan med sam­ma syf­te. Det fick ock­så stor spri­dning.

Weinsteins över­grepp har på­gått i de­cen­ni­er. Vitt­nes­målen på #metoo vi­sar det­sam­ma. Sex­u­ell ut­satt het är in­get nytt för kvin­nor.

För knappt två år se­dan blev det en hätsk me­die­de­batt ef­ter att ett par hund­ra kvin­nor i Köln an­mälde sex­u­ella över­grepp på ny­års­natten. Asyl­sö­kan­de och an­dra in­vand­ra­re pekades ut som gär­nings­män. Sex­u­ella tra­kas­se­rier skul­le vara nå­got främ­man­de, som tyskar (el­ler svenskar) inte gör.

#metoo vi­sar på mot­satsen. Sex­u­ella över­grepp fö­re­kommer i alla sam­hälls­klasser, i alla länder, i alla kul­turer. Alla män be­går inte så­dana hand­lingar, men näs­tan alla vet om att det fö­re­kommer.

Nu måste alla ta ge­men­samt an­svar för att ändra på över­grepps­kul­turen.

Yng­ve Su­nes­son

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons