En del av ett skelett har upptäckts i Kungsparken. Foto: Karsten Petersen
En del av ett skelett har upptäckts i Kungsparken. Foto: Karsten Petersen
En del av ett skelett har upptäckts i Kungsparken. Foto: Karsten Petersen
En del av ett skelett har upptäckts i Kungsparken. Foto: Karsten Petersen

Skelettdel hittat i Kungsparken

Malmö Polisen har spärrat av ett område i Kungsparken efter att en bit av ett skelett har hittats nu på torsdagsförmiddagen.

Vid randen av Kungsparken, nära där Slottsgatan och Hospitalsgatan möts, var det på torsdagsförmiddagen avspärrat med polisband. Parkarbetare, som grävt ett hål i marken för att plantera ett träd hittat delar av ett skelett.

– Troligtvis är det en del av ett skelett från en människa, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.
– Men vi misstänker inte att något brott ligger bakom.

Polisens kriminaltekniker har varit på platsen för att närmare undersöka fyndet.
– De sa att det troligtvis rör sig om äldre skelettdelar. De kommer inte att göra någon laboratorieundersökning av benen i och med att det inte finns några misstankar om brott, säger Calle Persson.

Mer precis hur gamla skelettdelarna är vågar han dock inte svara på.

Avspärrningen hävdes vid tolvtiden på dagen.

I Kungsparken har det en gång i tiden legat en begravningsplats och enligt polisen kommer skelettdelarna troligtvis härifrån.

1822 invigdes det som idag heter Gamla Kyrkogården som på den tiden var bra mycket större än det vi ser idag. Sju kvarter var från början avsett för begravningsplatsen. Fyra av dem avdelades för gravar, ett för de fattiga, ett för hospitalets ”hjon” och ett för självmördare. Så småningom växte begravningsplatsen till hela elva kvarter.

Men 1912 var det stora omvälvningar på gång inför den baltiska utställningen två år senare. Inte utan protester drogs en väg – Slottsgatan – genom den gamla begravningsplatsen och en ny bro bygdes över kanalen. Det är därför en liten strimma kyrkogård återfinns på andra sidan Slottsgatan från Gamla Kyrkogården, alldeles bredvid infarten till Casino Cosmopol och ett (ganska rejält) stenkast från där skelettdelarna nu hittats.

Skulle det vara skelettdelar från den gamla begravningsplatsen så kan det bli arkeologiska utgrävningar på platsen.

 

 

Läs mer:

×