Annons

”Viktigt att vi som stammar hjälps åt”

Personligt Johan Ascard har stammat sedan han var liten och engagerar sig för att skapa en större förståelse från samhällets sida.
Personligt • Publicerad 19 oktober 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Nyligen passerade den internationella stamningsdagen, en dag för att uppmärksamma och belysa stammande personers problem.

Annons

En av de vanligaste känslorna bland stammande personer är, enligt Johan, känslan av utanförskap och utsatthet – att man inte blivit den man ville eller kunde bli.

– Vad som ofta är ett större problem är alla skuld- och skamkänslor, att man inte duger. Att man inte kan, inte kommer att få jobb, flickvän eller komma in på den utbildning man vill. För att man känner sig kass på grund av att man stammar. Om det känns bättre inombords så kommer stamningen att bli ett mindre problem, säger Johan.

Annons

– Man pratade om att ”härda” sig. I terapin kunde man ringa till en affär och fråga om priset på coca cola, eller stammandes ställa frågor till vilt främmande människor på stan. Man utsatte sig för det man var mest rädd för.

– Det kan handla om att sänka tempot, ta pauser, jobba med andningen, tänka på att tala i korta fraser på utandningsluften. Tänker man på till exempel taltempo, artikulation och pauser, då finns det inte så mycket utrymme kvar till att stamma. Logopeder jag känner jobbar nu med båda bitarna, dels talteknik, men också med det psykosociala.

Enligt Johan Ascard finns det mycket som kan göras för att förbättra situationen för personer som stammar. Men viktigt är även att den som stammar hjälper till.

bild 1/2
Johan Ascard jobbar idag som samordnare på Jordbruksverket. Foto: Oscar Schau
Johan Ascard, ordförande i Skånes stamningsförening, vill lyfta stammande personers situation. 
Foto: Oscar Schau
Johan Ascard jobbar idag som samordnare på Jordbruksverket. Foto: Oscar Schau
Johan Ascard, ordförande i Skånes stamningsförening, vill lyfta stammande personers situation. 
Foto: Oscar Schau
Fakta:

Namn: Johan Ascard.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons