Simon Abrahamsson, smed.

”Jag vill att alla ska få pröva på redigt smide”

BROBY Simon Abrahamsson brinner för smide. Och nu vill han sprida sin passion.
I höst bjuder han in till smideskurs för ungdomar genom young innovation Hub i Östra Göinge.

Simon Abrahamsson, 19, från Olinge är känd som ”smen” i Broby smedja. Abrahamsson har i en tidigare artikel berättat för Norra Skåne hur intresset väcktes:
– När jag var fem fick jag en kniv och täljde som satan. Sen tyckte jag det var lite klent med trä så jag började köra med vinkelslipen när jag var åtta, gjorde svärd och grejer. Och när jag var tio började jag med smide,
Nu vill han hålla i kurser och han börjar med en kurs för ungdomar i åldern 15-14 år under hösten. Detta sedan han fått kontakt med ”Hubben” (young innovation Hub) i kommunen.
– Jag var på väg till smedjan i Broby och tog en paus och satte mig utanför kommunhuset och funderade. Jag tänkte att vi får ha lite kurs och gick in och pratade med dem. Och de tyckte det lät trevligt, säger Abrahamsson.
– Jag anordnar det här med ”Hubben” och den riktar ju sig till personer mellan 15 och 24 så därför är det den åldern som gäller nu. Sen vill jag hålla i fler kurser i framtiden även för personer i andra åldrar. Jag vill att alla ska få pröva på redigt smide. Det innebär ju inte att man behöver bli smed, man kan smida lite till husbehovet.

Vad är tjusningen med smide?
– Man får jobba med nävarna och skapa något. Designa något själv och se det växa fram. Det är ett fantastiskt hantverk.

Vad behöver man för att vara med på kursen?
– Lite oömma kläder. Sen är det bara att komma hit.

FAKTA:
Nybörjarkursen i traditionellt smide med Simon Abrahamsson är i höst, tre onsdagar i november (15:e, 22:e och 29:e) klockan 18 till 20 i Broby smedja. Anmälan till Young innovation HUB i Östra Göinge.
Young Innovation Hub är en ungdomsdriven mötesplats för alla som vill utveckla sin kreativitet och sitt entreprenörskap. Enligt kommunen ska ”Hubben” vara en öppen och inspirerande mötesplats där unga (15-24 år) kan träffas för att delta i och anordna aktiviteter, få vägledning samt arbeta och utvecklas tillsammans.
Projektet startade 1 januari i år och pågår till och med 30 november 2018.

×