Från övre raden: Susanne Thorson, Andreas Andersson, Lisa Lexfors. Nedre raden: Thomas Segerström, Fredrik Lexfors, Jeanette Cappoci och Mikael Riesebeck. Foto: Privat

Barndomsvännerna kutar och kör

Barndomsvännerna Andreas Andersson och Fredrik Lexfors har länge försökt få till ett gemensamt projekt. I början av nästa år blir det äntligen av. Med farsen Kuta & Kör vill de också försöka få igång en komiktradition på Kristianstads teater.

Andreas Andersson och Fredrik Lexfors är mitt uppe i repetitionerna inför Kuta & Kör när tidningen får tag i dem.
– Det känns skitkul att få göra det här ihop, säger Andreas Andersson.
Andreas Anderssons pappa, Ingvar Andersson, satte under många år upp nyårsrevy på Kristianstads teater, och det var via honom som Andreas föll in på revyspåret.
Nu är han den som står bakom idén om att sätta upp Kuta & Kör på Kristianstads teater. För några år sedan meverkade Andreas Andersson i uppsättningen av Hotelliggaren där.
– Det var verkligen superlyckat. Och jag och Fredrik Lexfors har pratat om att göra något tillsammans och har känt varandra i så många år, men han är på musikalscenerna och jag på komedi- och farsscenerna, så vi har gått om varandra lite på det sättet. I våras kom vi in på det här spåret, berättar Andreas Andersson.
De båda Vinslövpågarna lärde känna varandra under gymnasiet.
– Vi tillhörde lite olika lag. Jag var med sportnördarna och han datanördarna, berättar Fredrik Lexfors.
Så småningom lärde de känna varandra och blev goda vänner. För Fredrik Lexfors byttes intresset för fotboll mot skådespeleri och de båda blev nära vänner. De var överens om att det nu var dags att göra något ordentligt ihop. När de väl börjat prata om det började Andreas Andersson kolla upp vilka farser som skulle kunna passa. Han fastnade snabbt för Ray Cooneys Kuta & Kör.
– Jag är ju stort fan av de gamla farserna. Kuta & Kör är nog världens bästa fars skulle jag säga. Det som är så snillrikt med de här farserna är att det inte finns några roliga repliker, det är inget som blir tokroligt, inga skruvade karaktärer. Det är helt vanliga människor som bara befinner sig i märkliga situationer, och det är det som gör det så kul, säger han.
Den ordningsamme taxichauffören, i denna version döpt Johnny Svensson, har inte hjärta att säga nej. Därför befinner han sig plötsligt i dubbla äktenskap som han noggrant schemalägger för att få ihop. Men så händer något som kan få hela sitiatonen att fallera. Han anförtror sig åt sin granne Stellan Blom, spelad av Fredrik Lexfors, och allt blir än värre.
– Han är ju en slashas, säger Fredrik Lexfors om sin karaktär och lägger till att det är en rolig slump att skådespelarnas båda karaktärer passar in på hur de själva är som personer.
– Jag är slarvig av mig och Andreas väldigt ordningsam, så det är kul.
Om man har tur kommer man dessutom kunna se en glimt av Fredrik Lexfors karaktär Kantorn i uppsättningen.
– Det kan hända att han skymtar förbi, hintar Fredrik Lexfors.
Farsen kommer att utspela sig i Kristianstads närområde.
– Det kommer att vara i Rynkaby och Åhus. Vi valde att göra det mer lokalt men ändå behålla hela storyn, säger Andreas Andersson.
Och det lokala är något som han vill hålla fast vid.
– Min tanke är att jag skulle vilja bygga upp en komeditradition på Kristianstads teater, så att det i början av varje år spelas komedi, berättar Andreas Andersson. Det här blir lite som en introduktion eller ett försök till det.
Regissörerna till föreställningen är Jeanette Cappoci och Mikael Riesebeck och i övriga roller ser man Lisa Lexfors, Jesper Sjöberg, Susanne Thorson, Thomas Segerström och Mikael Svensson.
– Det är verkligen folk som det är roligt att jobba ihop med, och då tror jag att det blir bra, säger Andreas Andersson.
Premiären är den 26 januari 2018 på Kristianstads teater och som det ser ut i nuläget kommer det att bli 15 föreställningar fram till den 11 februari.
– Vi hoppas att publiken ska tycka att det är lika roligt som vi tycker att det är, säger Andreas Andersson.

×