Annons

Mannen som plåtade 70-talet ställer ut i Malmö

Malmö • Publicerad 26 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021

I fönstret på Galleri M1 på Gamla Väster i Malmö, där Mick Rocks bilder ställs ut med start på fredag, står två stora fotografier. Den ena är omslaget till det brittiska rockbandet Queens andra album och den andra är en bild av David Bowie, tagen i dennes hem i Beckenham, England, 1972. Den sistnämnda skulle visa sig milt uttryckt viktig för Rocks framtid som stilbildande fotograf. Det var för bilderna på honom som han skulle bli värdsberömd.

När vi möts sitter Mick Rock under en svartvit bild där Iggy Pop har armarna om David Bowie och Lou Reed.

Annons

1972 och -73 släpptes tre album, samtliga med Rock-bilder på omslagen, som skulle cementera såväl hans egen som artisternas respektiver roller i musikhistorien: David Bowies Ziggy Stardust, Lou Reeds Transformer och Iggy & the Stooges Raw Power.

https://www.youtube.com/watch?v=hkzawi1rLX8

Orden flödar ur Mick Rocks mun när han berättar och tankespåren springer hit och dit och det är inte alldeles lätt att följa med i flödet och ännu svårare att få en syl i vädret och ställa en fråga. Inte sällan ställer han dem i stället själv.

Det ena kända namnet ur rockhistorien efter det andra flyger förbi, men det är Bowie han ständigt kommer tillbaka till.

I slutet av 60-talet pluggade Mick Rock litteraturvetenskap vid Cambridge och lärde känna den egocentriske före detta Pink Floyd-medlemmen Syd Barret - vars album The Madcap Laughs från 1970 han tog omslagsbilden till - och det var via honom som han skulle få kontakt med Bowie.

– Jag har faktiskt en ganska klassisk brittisk utbildning. Jag vet inte om det har influerat mitt fotografi men allt det jag läst i kombination med de psykedeliska delarna har påverkat hur jag ser de här karaktärerna. De var inte bara musiker eller ett sound, jag såg dem mer som chimärer, nästan som varelser - sprungna ur min galenskap lika mycket som någonting annat - som något från en annan värld.

Annons

https://www.youtube.com/watch?v=e8s32_GWg8g

Hur förhåller sig bilden till musiken när du ska fotografera för ett albumomslag?

Trots hans stora roll i att sätta bild till musiken i en tid när bilden av hur popmusik såg ut inte var så cementerad som den är i dag, säger han sig inte vara besatt av fotografiet.

Karriären har fortsatt efter den centrala och stilbildande perioden med Bowie, Reed och Iggy Pop. Listan över storstjärnor han plåtat förefaller ändlös och sträcker sig fram till dagens storstjärnor som Lady Gaga och Alicia Keys. Just nu är han aktuell med Guccis senaste kampanj. Hur känner han själv egentligen för epitetet: “Mannen som plåtade 70-talet”?

https://www.youtube.com/watch?v=oBTjOlrqqls

Vi bläddrar igenom boken Exposed med ett urval bilder från hela karriären. På uppslaget efter en rätt utflippad bild på Genesis dåvarande sångare Peter Gabriel stannar vi vid en förhållandevis anonym svartvit bild av bandets trummis Phil Collins.

Annons

Du verkar ha en lättsam relation till dina gamla bilder.

bild 1/4
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Mick Rock, stilbildande fotograf.
Foto: Ralph Bretzer
Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons