Leif G.W.Persson. Foto: TT

Brittiskt deckarpris till GW

Leif G.W. Perssons kriminalroman Den döende detektiven belönas med det prestigefulla brittiska deckarpriset The CWA International Dagger Award.

På fredagen tillkännagavs att författaren och professorn Leif G.W. Persson tilldelats The CWA International Dagger Award.
G.W. Persson fick priset för sin kriminalroman Den döende detektiven från 2010 som på engelska fått titeln The Dying Detective. Dagger-priserna delas årligen ut av brittiska Crime Writers Association.
Senast det internationella Dagger-priset gick till Sverige var 2011 när författarduon Anders Roslund och Börge Hellström fick det för sin Tre sekunder.

I januari 2018 börjar SVT sända en nyinspelad tv-serie baserad på Den döende detektiven som då blir den tredje och sista delen i den tv-trilogin om mordutredaren Lars Martin Johansson, baserade på Leif G.W. Perssons romaner.

Förutom det internationella Dagger-priset tillkännagavs på fredagen också de övriga Dagger-priserna där bland annat den brittisk-australiensiska författaren Jane Harpers debutdeckare Hetta (The Dry) får årets The CWA Gold Dagger, John Murrys Spook Street får The CWA Ian Flemming Steel Dagger och Chris Whitakers Tall Oaks The CWA John Creasey (New Blood) Dagger.

×