Thor: Ragnarök. Foto: Disney

Cate Blanchett är bättre än helheten

Film/recension

FILM
Thor: Ragnarök
Regi: Taika Waititi
Medverkande: Chris Hemsworth, Tom Hiddelston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum med flera
Betyg: 3

Thor är tillbaka, och den här gången har han Hulken med sig. Bara en sådan sak borde få alla som avfärdade de första två filmerna som för högtravande att spetsa öronen. Och mycket riktigt, Thor: Ragnarök är betydligt mer av en tjosan hejsan än sina föregångare.
Allvaret från de första två rullarna har fått stryka på foten när lättsamhet, putslustiga komentarer och frejdiga äventyrligheter fått betydligt större utrymme. Lite synd kan jag tycka. Om upphovsmännen i begynnelsen försökte hitta en balans mellan titelfigurens pretentiösa mytologi och lite mer subtila humoristiska inslag, så har man här satsat på mer raka rör både vad gäller komik och actionsekvenserna.

Fast det ska villigt medges att det händer mycket i detta tredje Thorkapitel. Kanske blir det till och med för mycket. När historien börjar förlorar åskguden i snabb följd både pappa Oden och sin mäktiga hammare samtidigt som styvbrorsan Loke fortrsätter att vara en lurifax. Som om detta inte vore nog dyker deras kallhamrade syster Hela upp från tomma intet med avsikt att ta över makten i Asgard, och hon lägger inte fingrarna emellan för att lyckas.
Utöver detta tas tittaren på ett antal mer eller mindre kopplade sidospår. Thor tvingas till exempel ställa upp i en gladiatorkamp mot Hulken medan Jeff Goldblum introduceras i egenskap av knäppt lallig diktator i ett färgglatt fantasiland.

Det går inte att komma ifrån att Thor: Ragnarök är hyfsat underhållande underhållning. Betydligt bättre än helheten är dock Cate Blanchett som dramats kvinnliga bad girl Hela. Hon går ”all in” i sin bokstavligt talat grymma tolkning, och balanserar skönt på gränsen till överspel utan att någonsin ramla över kanten.

FILM
Thor: Ragnarök
Regi: Taika Waititi
Medverkande: Chris Hemsworth, Tom Hiddelston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum med flera
Betyg: 3

×