August Eriksson överraskade mot Joel Hult och tog en mycket viktig seger i lagmatchen. Foto: Marika Höghäll
Två starka kort – Johan Gustafsson och Viktor Karlsson gick en jämn match i tyngsta klassen där Orebrottaren drog längsta strået. Foto: Marika Höghäll
Lukas Ahlgren svarade för en stabil insats mot Nawid Haijadeh och tog ledningen med 7–0 innan Hästvedabrottaren fick sin tredje varning och diskades. Foto: Marika Höghäll
Joel Hult peppas av Wissam Azzam, Björn Fritz och Robin Liljegren i periodpausen. Foto: Marika Höghäll
Alla sätt är bra utom de dåliga... August Eriksson plockar poäng mot Joel Hult. Foto: Marika Höghäll
Robin Liljegren tog ledningen men tröttnade mot Oscar Svensson som vände till 5–4-seger. Foto: Marika Höghäll

Eriksson i nyckelroll när Ore vände derbyt

Stekhett derby mellan BK Ore och Hästveda BK och övertag för gästerna – då klev 17-årige August Eriksson fram och nacksvingade hem nyckelmatchen mot Joel Hult.
Ore vände och vann den uppskjutna premiären med 20–16.
– Vi kämpade hårt in i det sista, säger August Eriksson.

För en vecka sedan fick Hästveda BK inte ihop lag och premiären i division ett sköts fram.
På fredagskvällen var det Ore som saknade ett par brottare i Albin Jönsson och Pontus Gustafsson.
Båda klubbarna lämnade varsin walk over, Ore i 59 kilo och Hästveda i 85 kilo. Det blev flera täta och tillknäppta matcher där gästerna skaffade sig ett grepp om lagmatchen inför en vältalig och röststark publik i Gymnastikbyggnaden i Vinslöv.

Simon Sjöström vann på teknisk överlägsenhet mot Puttichart Phaitoonwong i 66-kilosklassen och Roholla Hassan följde upp på samma sätt mot Mustafa Azimi. Det innebar att Hästveda hade kopplat greppet med 13–1 efter tre matcher.
Ores Lukas Ahlgren fick ta emot en del törnar mot Nawid Haijadeh men skakade av sig skallningarna och gick fram till 7–0 innan Haijadeh fick sin tredje varning och diskades.
När det var dags för 80-kilosklassen var August Eriksson piskad att slå Joel Hult för att hålla liv i lagmatchen. Efter två perioder med ställningskrig och 1–1 exploderade matchen i tredje. Eriksson fick med Hult på en neddragning, följde upp med ett nacksvingsförsök från knästående och brottarna landade under funktionärsbordet – vilket gav 5–1 i hemmafavör.

Joel Hult replikerade, knappade in till 5–3 och forcerade vilt. Då slog August Eriksson till med ytterligare ett nacksving och dödade matchen.
– Jag hade inte så mycket självförtroende i den här matchen egentligen. Jag visste att han var bättre men det avgjordes rätt mycket på konditionen och lite fler kast, säger August Eriksson.
– Jag var sjukt trött men sedan tog jag igen mig. I slutet kände jag att han också blev trött och då var han inte lika beredd, så det var lika bra att chansa, ler Eriksson.
I 98 kilo tog Hästvedas Robin Liljegren ledningen med 4–1 mot Oscar Svensson men här tog konditionen ut sin rätt. Orebrottaren pressade sin rutinerade motståndare av mattan inte mindre än fem gånger och vände till seger.

Ställningen var 17–15 i hemmafavör inför sista matchen. Viktor Karlsson och Johan Gustafsson stängde effektivt alla vägar för varandra och den tio kilo lättare men mer rutinerade Orebrottaren vann på att han tog sista poängen i matchen (1–1).
– Vi visste att vi skulle vinna om vi kämpade stenhårt och det gjorde vi fanimej i dag. Det var ingen bländande brottning men alla gav järnet, säger Oretränaren Ronny Persson som hade ett utropstecken i August Eriksson.
– Vi hade väl inte räknat med den, erkänner Persson.
Hästvedatränaren Wissam Azzam var besviken på domarinsatsen.
– Tyvärr avgjorde domarna den sista matchen. Han (Viktor Karlsson) var för passiv och borde fått varning men det hade avgjort hela lagmatchen så de vågade inte ge den. Domarna ville låta brottarna avgöra men ibland måste de gå in och då ska det komma tidigt så att man inte hamnar i denna sitsen, säger Hästvedacoachen som lyfte fram två av sina brottare:
– Simon Sjöström gör en jättebra match och det gör Johan Gustafsson också. Jag är jättenöjd med helheten.

×