Hans Bengtssons bokhyllor var välfyllda – även efter att han rensat ordentligt i dem.Foto: Håkan Jacobsson

Hans Bengtsson död

Hans Bengtsson, tidigare chef för Skånska Dagbladets nöjesavdelning, har avlidit, 67 år gammal.
Hans Bengtsson växte upp i Hylta söder om Sibbhult i nordöstra Skåne. Hans föräldrar drev lanthandel och hans far var mycket intresserad av kuriositeter, något som gick i allra högsta grad gick i arv till sonen, som girigt sög i sig alla historier han fick höra från släkt och bekanta.
Hans första yrkesplaner handlade om journalistik, men han började i stället med kulturhistoria. Han studerade i Lund och arbetade sedan på Marinmuseet i Karlskrona och på Kulturen i Lund; bland annat inventerade han keramiktillverkningen i Färs härad och producerade en utställning om skånskt krukmakeri på Kulturens Östarp.

Han tillbringade också ett år med att inventera bebyggelse på Öland.
Museivärlden erbjöd dock bara projektanställningar; och efter tio år ville han ha något fastare. Han beslöt sig för att till slut pröva på tidningsvärlden och gick journalistlinjen på Skurups folkhögskola.

Efter tre år på Kristianstadbladet kom han 1982 till Skånska Dagbladet. Här hade han bland annat hand om tidningens nöjessidor. Han stannade till 2009, men sedan dess har läsarna fått del av hans intresse för kuriositeter genom Sjuan, först i söndagstidningen, sedan på lördagarna.
Hemma hade han massor av kuvert, där han samlade tidningsnotiser i de mest skilda ämnen. De gav stoff till fem böcker, som bland annat använts för att författa frågor till tävlingsprogram i tv, liksom till sällskapsspel.

I tio år gjorde han också en barnsida åt en nyhetsbyrå, som gick i flera av landets tidningar.
Hans Bengtsson efterlämnar hustru, en son och en dotter.
Begravning har redan ägt rum inom familjekretsen.

×