Krig är inspelad i Malmöområdet. Pressbild

Kapetanovics nya film är nyskapande och viktig

FILM
Krig
Regi: Goran Kapetanovic
Medverkande: Loke Hellberg, Meja Björkefall, Emilio Silva, Malin Levanon med flera
Betyg: 4

Film/recension

Precis som den Guldbaggebelönade Min faster i Sarajevo handlar Malmöfilmaren Goran Kapetanovics nya film Krig om just krig. Min faster i Sarajevo tar gripande och med befriande humor upp krigets konsekvenser för de som överlevt, de som lyckats fly och de som blivit kvar.
I nya barnfilmen Krig (originalmanus av danska Jannik Tai Mosholt) tas krig upp ur ett mer teoretiskt, men lika drabbande perspektiv, när barns lek blir en obehaglig spegling av vuxenvärldens verkliga krigshandlingar. Krig är i grunden en modern variant av de krig mellan röda och vita rosorna som Astrid Lindgrens Kalle Blomqvist och hans vänner leker liksom av den betydligt mer obehagliga händelseutvecklingen i William Goldings roman Flugornas herre. I Kapetanovics film heter huvudpersonen Malte (Loke Hellberg). Han är en lillgammal pojke med ett udda intresse för krig och krigsstrategier och med den Nobelprisade matematikern John Nash som idol.
När Malte flyttar med sin mamma (Malin Levanon) till ett höghusområde i Malmö hamnar han mitt i kriget mellan två gårdar. Fritidslokalen Skateladan är platsen alla vill vara på och barnen på gårdarna har infört terrorbalans där de turas om att ha ladan och vaktar både gränser och rättigheter noga. Maltes intresse för krig blir en tillgång för den ena sidan och dess hårdföre ledare Mira (Meja Björkefall) som utser honom till strategisk konsult. När konsekvenserna av Maltes teoretisk kunskaper blir verklighet börjar dock Malte tänka om, ivrigt påhejad av den andra sidans mer fredlige ledare Omar (Emilio Silva).
På ett drabbande sätt imiterar barnens lek krigets verklighet och följer en utveckling från kallt krig, tortyr, terrorism och krig till en växande fredsrörelse.

Det är många fint fångade Malmömiljöer att känna igen i Krig som framförallt är inspelad på ön i Limhamn. Samtidigt rör sig filmen i en värld där gräns mellan saga och verklighet suddas ut, där Turning Torsos översta del plötsligt kan sväva fritt, där barn talar och agerar som vuxna och tecknade illustrationer och gamla dokumentärfilmer vävs ihop med fotografen Ita Zbroniec-Zajt färgstarka, glasklara foto.

Det är ett svårt ämne som Goran Kaptenovic tar sig an i Krig men han hanterar det med fantasi och med en varsamhet som får det att fungerar och han använder än en gång humorn som en välbehövlig avväpnare.
Kombinerat med Ita Zbroniec-Zajts foto och en stor omsorg om så väl inomhus- som utomhusmiljöer och med imponerande skådespelarinsatser från alla de unga skådespelarna är det här en grym och vacker saga bara millimetrar från vår verklighet.
Även vad gäller att hitta ett bra slut som håller kvar verklighetsanknytningen men samtidigt fungerar i en barn/familjefilm hittar Kapetanovic rätt och det råder ingen tvekan om att det här är en av de mest intressanta, viktiga och nyskapande barnfilmer som gjorts i Sverige på länge. Kapetenovic utmanar – inte minst med det våld som förekommer i filmen – men har en enorm respekt för sin målgrupp. Och en oerhört fin känsla för att regissera barn.

FILM
Krig
Regi: Goran Kapetanovic
Medverkande: Loke Hellberg, Meja Björkefall, Emilio Silva, Malin Levanon med flera
Betyg: 4

×