– Jag har aldrig varit med om att det någon gång funnits så många tveksamheter som i denna upphandling, säger den tidigare ordföranden i Osbybostäder Lars-Olof Nilsson. Arkivbild

Starkt kritisk mot upphandling

Osby Den tidigare ordföranden i Osbybostäder Lars-Olof Nilsson skräder inte med orden när det gäller kommunens upphandling av byggnationer.
– Jag har aldrig varit med om att det någon gång funnits så många tveksamheter som i denna upphandling.

Och med ”denna upphandling” menar han den som gäller två förskolor samt lägenheter i Osby som bland annat ska inrymma LSS-boende.
– Jag har överklagat handläggningen hos Osbybostäder, en upphandling som jag anser felaktig, säger han.
Han menar dels att det är fel att föra samman flera olika projekt till ett enda och dels att det är fel att kommunen fattar beslut i ett projekt som tillhör Osbybostäder.

Det senare handlar om de hyreslägenheter där Osby kommun till en del avser att hyra lägenheter för att använda som LSS-boende.
– Beteckningen är klart missvisande, säger Lars-Olof Nilsson. Osbybostäder sysslar inte med social verksamhet. Deras uppgift är att förvalta och bebygga fastigheter.
Lars-Olof Nilsson påpekar också att man enligt Lagen om offentlig upphandling ska sträva efter att dela upp projekten så att det även ger möjlighet för lokala aktörer att delta i upphandlingen. Man får heller inte ställa upp kriterier som är konkurrenshämmande.
– En sådan regel är att man ska ha medverkat i partnering tidigare, det vill säga i konkret mening deltagit i ombyggnaden av Brio-huset eller kommunhuset. Har företaget inte deltagit i dessa ombyggnader är det diskvalificerat för ytterligare uppdrag, påpekar han.

Det Lars-Olof Nilsson är mest kritisk till är att det i upphandlingen finns en option till framtida byggnationer. Dessa framtida byggnationer är förskola och skola i Killeberg, förskola som ska ersätta Hemgården i Osby samt ny grundskola i Lönsboda.
På kommunens hemsida påpekas att dessa optioner dock kräver politiska beslut.

Lars-Olof Nilsson är även kritisk till att upphandlingen handlar om en totalentreprenad på löpande räkning.
– När det gäller de totala kostnaderna kan man därför endast gissa hur stor den blir, menar han. En jämförelse kan göras till Skanskas bygge av nya Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm som kostnadsberäknades till 14 miljarder kronor men där slutnotan hamnade på 36 miljarder.

Senaste nytt omOsby
×