Vidar Kristensson håller på att bygga en pansarkanon och få hjälp med att borra fast hjulen av herrarna från Hembygdsföreningen. - Vi får inte använda borrmaskinen och verktygen, säger Vidar. Foto: Stefan Olofson
Gösta Axelsson koncentrerar sig på att designa en egen stridsvagn. Foto. Stefan Olofson
Dejvi Spaha väljer kanonrör och hjul till det som ska bli en stridsvagn. Foto: Stefan Olofson
Alla som deltar blir fotograferade med sina skapelser. de här bilderna är från sportlovet. Foto: Stefan Olofson
Valde Kristiansson har hittat den perfekta gröna färgen till sin stridvagn, som egentligen skulle bli en pansarvagn. Foto: Stefan Olofson
Det finns gott om färdigsågade träklossar, som barnen kan välja bland till sina skapelser. Foto: Stefan Olofson

Alla bygger stridsfordon

Hässleholm ”Vadå läslov? Det heter väl höstlov.”
Statsminister Löfvéns behjärtansvärda namnbyte av det gamla potatislovet verkade inte ha satt sig hos barnen på Hässleholms museum.

Höstlov är i alla fall fortfarande den vedertagna benämningen av alla som arrangerar aktiviteter för skollediga barn i kommunen innevarande vecka.
På Hässleholms museum pågår roliga aktiviteter för barnen hela veckan och på måndagen var det premiär.
Museet drivs tillsammans av Garnisonsmuseet, Hässleholms Militärhistoriska Förening, Hembygdsföreningen och Brandkårsmuseet Hässleholm.
– Alla varvar varandra med att hålla i höstlovsdagarnas aktiviteter, berättar Jörgen Nilsson, deltidsbrandman och en av grundarna av Brandkårsmuseet 2007.
När tidningen kom på besök på måndagen väntade Jörgen Nilsson på att barnen, som snickrade militärfordon i en annan del av museet, skulle dyka upp så han fick börja elda.
– Det kommer att brinna mycket här i veckan lovar han. Barnen får spruta så mycket vatten de vill.

Bröderna Vidar, 9, och Valde, 7, Kristensson, gillar militärfordon och när det ryker och dundrar.
Båda hade kommit för att bygga en bandkanon respektive pansarvagn.
– Jag har varit här på museet många gånger och innan jag gick hit i dag sköt jag tennisbollar med en potatiskanon där hemma, berättar Vidar.
Han brukar vara på museet när det händer saker där.
Valde har precis fått hjulen på sin stridsvagn fastskruvade vid bordet där Olof Larsson med hjälp av några andra skruvar, drar och borrar i pojkarnas designade skapelser.
– Vi tar hand om maskinerna, säger Olof Larsson.

Valde och Gösta Axelsson, 7, får hjälp av Maja Bengtsson att välja och blanda färg. Hon har det övergripande ansvaret för dagen.

Dejvi Spaha, 9, är här för första gången och tänker designa en stridsvagn. Han letar i lådan med träklossar för att hitta en bra bit.
– Hjulen ligger i en annan låda berättar han.
Vid det här laget har Valde börjat måla sin pansarvagn grön.
Efter snickrandet ska de ut till brandbilarna och släcka en brand i ett litet trähus på gården. På tisdagen är det öppet igen mellan 13 och 17.

×