Journalisten Fredrik Önnevall och ytterligare två SVT-medarbetare dömdes på måndagen även i hovrätten för människosmuggling. Foto: Johan Nilsson / TT

Fredrik Önnevall döms för människosmuggling

Malmö Hovrätten följer Malmö tingsrätts linje och dömer SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två kolleger för att ha hjälpt en 15-årig flyktingpojke till Sverige i samband med en tv-inspelning.

Hovrätten har liksom tingsrätten kommit fram till att SVT-medarbetarna uppsåtligen har hjälpt pojken att resa genom Europa och in i Sverige, att deras handlande inte är straffritt med hänvisning till humanitära skäl och att brotten ska rubriceras som människosmuggling av normalgraden.

– Förhållandena i Grekland var mycket besvärliga för pojken men det fanns möjlighet att söka asyl i flera länder med ett fungerande asylsystem som teamet passerade under sin resa till Sverige, säger hovrättspresidenten Lennart Svensäter i en kommentar, i ett pressmeddelande från hovrätten.

Åklagaren hade också överklagat och yrkat att hovrätten skulle bestämma påföljden till fängelse. Hovrätten har precis som tingsrätten ansett att det är möjligt att i stället för fängelse välja påföljden villkorlig dom med samhällstjänst.

De tre åtalade dömdes för människosmugglingsbrott av normalgraden. Och den villkorliga domen förenades med samhällstjänst i 75 timmar.

Trion ingick i teamet bakom SVT-serien Fosterland. Och enligt tingsrätten i Malmö hjälpte de tillsammans den då 15-årige flyktingpojke som de träffade i Grekland 2014 på ett sådant sätt att det är att betrakta som människosmuggling.

Fredrik Önnevall och hans två kollegor på SVT överklagade tingsrättens dom.

– Jag hade förberett mig på alla möjliga scenarier. Men efter att ha satt mig in mer i juridiken anser jag att det hade funnits möjlighet för tingsrätten att fria. Därför vill jag pröva det här även i andra instanser, säger Fredrik Önnevall till tidigare till tidningen.

Malmö tingsrätt anser däremot att såväl Fredrik Önnevall som hans fotograf och tolk ska dömas för människosmuggling. Och brottet betraktas inte som ringa.

Om fängelse i stället hade valts som påföljd skulle två månader ha dömts ut. I domen konstateras däremot att det handlar om humanitära skäl.

Det var på sommaren 2014 som SVT-teamet befann sig i Grekland för att spela in serien Fosterland. I en lägenhet i Aten träffade filmteamet den unge pojken från Syrien. Under pågående inspelning vände han sig till reportern och vädjade om att få följa med teamet till Sverige.

De tre dömda har hela tiden nekat till brott. Och hävdar att de enbart var resesällskap till pojken.

Tingsrätten anser däremot att de hjälpte honom att ta sig genom Europa och in i Sverige. Men samtidigt konstateras att det i grunden handlade om ”en stark medkänsla för pojken.”

Hovrätten följer nu Malmö tingsrätts linje och dömer SVT-journalisten Fredrik Önnevall och hans två kolleger för människosmuggling.

De kommer nu att överklaga domen, då de anser att större hänsyn kan tas till deras humanitära motiv.

Läs mer:

×