Annons

Hel­om­vänd­ning av M

Ledare När Pär Palmgren (M) lägger fram budgetförslaget för nästa år känns inte mycket igen från förra året. Verkligheten har hunnit ikapp.
Opinion • Publicerad 30 oktober 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Bistra miner från Hässleholmsalliansen. Foto: Carl-Johan Bauler
Bistra miner från Hässleholmsalliansen. Foto: Carl-Johan Bauler

Ef­ter ett halv­år som kom­mun­sty­rel­sens ord­fö­ran­de har Pär Palm­gren (M) in­sett att det inte är så lätt att be­driva kom­mu­nal­po­li­tik som att fatta be­slut om att minska bud­geten. Se­dan blir det så.

Det har det inte blivit. Trots (?) att Palm­gren suttit vid ro­dret se­dan mars har un­der­skotten i kom­mun­bud­geten bara ökat i för­hållande till den bud­get som han med stöd av mi­nsta möj­liga ma­jo­ri­tet och tack vare SD:s röster drev ige­nom för ett år se­dan.

Annons

När han med stöd av KD och L nu lagt fram ett nytt bud­get­för­slag finns inte stora lik­heter med det som han lade fram för ett år se­dan.

Då skars bud­geten till Barn- och ut­bild­nings­nämnden ned med tio mil­joner jäm­fö­rt med bud­get­be­red­ningens för­slag. Nu ökar Palm­gren och hans kam­rater istäl­let på bud­geten för nämnden med 55 mil­joner i ett nytt till­skott för att täcka de kost­nader som inte klarats i år.

Det är nöd­vän­digt med tan­ke på sko­lans kva­li­tet och det ökande elev­an­talet, men det var näs­tan lika tyd­ligt för ett år se­dan.

För ett år se­dan näs­tan hal­verades in­ve­ste­rings­bud­geten för 2018-2020 i Palm­grens bud­get­för­slag. I år mer än dub­blar han sina för­slag från i fjol, så att näs­tan 400 mil­joner ska in­ve­steras var­je år 2018 och 2019 och ännu mer 2020. Ändå vill M som ett mål ha ”själv­fi­nan­sie­rade in­ves­te­ringar över en rul­lan­de fem­års­pe­ri­od”. Målet blir omöj­ligt att upp­nå de nä­rmaste åren utan en re­jäl skat­te­höj­ning, så var­för hålla fast vid det?

Trots att kom­munen gynnas av den ändrade fas­tig­hets­tax­er­ingen ge­nom att fas­tig­hets­av­giften där­med ger stör­re in­täkter näs­ta år blir det svårt att få kom­munens ekonomi att gå ihop näs­ta år. Bud­get­för­slaget landar på ett över­skott på bara åtta mil­joner, fel­räk­nings­peng­ar i en bud­get som om­sluter 2,7 mil­jarder kro­nor. Det blir inte så myc­ket bätt­re de kom­man­de åren.

Hur Palm­gren ska få ma­jo­ri­tet för sitt bud­get­för­slag i år vet han inte. Han borde vara öp­pen för bred sam­syn om mer än bad­huset.

Yng­ve Su­nes­son
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons