Lyudmila Loniuk delar ut matpaket till behövande.

Matpaket till Ukraina för 20:e gången

Osby För tjugonde gången mobiliserar nu Osbyborna för att hjälpa nödställda i Ukraina.

Torsdag till lördag den 16-18 november finns representanter för Osbys kyrkor i butikerna och samlar in pengar som används till matpaket i Ukraina.
Vintern närmar sig i Ukraina. Det är en tuff tid för många, inte minst för pensionärer och familjer med handikappade barn.
– Många har det svårt. Priserna stiger hela tiden, framför allt på mat, el och mediciner. Samtidigt är lönerna låga. En medelinkomst i Ukraina ligger på motsvarande 1 700 svenska kronor per månad, men pensionärer bara får cirka 600 kronor i månaden, berättar Lyudmila Loniuk.

Hon arbetar som ledare för Barnmissionens arbete i Ukraina och möter dagligen människor som behöver hjälp.
– Tidigt på morgnarna ser jag pensionärer som letar i soptunnorna. Vissa letar efter plast eller glas som de kan sälja. Men många letar också efter mat som fortfarande går att använda. Och i affärerna ser jag ständigt äldre människor som räknar sina slantar och jämför med priserna på maten.
– Om du bara har en pension att leva på och behöver köpa el och mediciner, då överlever du inte om du inte får hjälp från släktingar eller andra. Då kan ett litet bidrag från Barnmissionen göra stor skillnad, berättar Lyudmila Loniuk.
För pengarna som samlas in i Osby köper Barnmissionen i Ukraina in baslivsmedel som mjöl, socker, olja, ris, pasta och kex. Matpaketen delas ut lagom till den ukrainska julen, till utsatta familjer, uteliggare, gatubarn och boende på ålderdomshem, barnhem och sjukhus.
Tidigare insamlingar har lett till att mellan 3 000 och 4 000 matpaket har delats ut genom insamlade pengar från Osby.
– När vi lämnar ut matpaketen ser vi ofta de gamla människorna krama om sina matpaket och gråta. Det är väldigt rörande, säger Lyudmila Loniuk.
Bakom insamlingen i Osby står Pingstkyrkan i samarbete med Missionskyrkan, Svenska kyrkan och Filippos Second Hand.
Under tre intensiva dagar, torsdag till lördag den 16-18 november, finns representanter för kyrkorna på plats med insamlingsbössor på Ica Supermarket och Ica Nära Kometen, Coop och Netto i Osby samt i Lönsboda.

Det går också bra att sätta in pengar på Pingstkyrkans bankgiro 613 37 30 eller swisha på 123 371 59 92 och uppge ”Matpaket Ukraina”.
– Det är en helt ideell insamling utan några administrativa kostnader. Varje krona som samlas in går till de behövande i Ukraina, berättar Marion Ohlsson som samordnar insamlingen i Osby.
Matpaketinsamlingen avslutas i Pingstkyrkan i Osby den första advent, den 3 december klockan 18.00, i samband med en konsert med Tre Barytoner – Bo Wallenberg, Mikael Järlestrand och Mikael Joumé.

Senaste nytt omOsby
×