Annons

Jonas Sjö­stedt är inte far­lig

Krönika Vi måste akta oss för är att skuld­be­lägga män­ni­skor kol­lek­tivt.
Opinion • Publicerad 31 oktober 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

När Jonas Sjö­stedt (V) i SVT-Ak­tu­ellt fick frå­gan om han nå­gon­sin har krän­kt en kvin­na svarade han nej. Nej, det hade han inte gjort, men han kände trots det att han var med­skyl­dig. Han hade, trodde han, av­stått från att rea­gera när an­dra män be­tedde sig svin­ak­tigt.

Metoo-rö­rel­sen har även fått mig att fun­dera. Jag kan inte hel­ler på­minna mig att jag har tra­kas­serat el­ler krän­kt nå­gon kvin­na, men jag vågar inte vara lika tvär­sä­ker som Jonas Sjö­stedt. Och ju läng­re bak­åt i ti­den jag gräver, des­to osä­krare blir jag. Trots allt, tiderna har för­ändrats och där­med sam­häl­lets och mina egna normer. Guskelov.

Annons

Den senaste tidens de­batt har känts som ett slags re­nings­bad. Ett myc­ket väl­kom­met re­nings­bad. Det finns up­pen­bar­li­gen ett om­fattande för­tryck av kvin­nor. Det finns i alla mil­jöer och inte ens kvin­nor med myc­ket makt kan vara sä­kra på att und­komma taf­san­de fin­grar.

Det finns en del som ond­gör sig över att en­skilda hängs ut, att skam­på­len har fått en på­nytt­fö­del­se. Jag håller med. Jag för­står verk­li­gen sen­sa­tions­vär­det när en av landets näst in­till cer­ti­fierade mys­far­bröder av­slöjas som en ömk­lig kvinnoförnedrare. Sam­ti­digt känns det pri­mi­tivt att an­kla­gel­serna fram­fö­rs på löp­se­dlarna och inte i en dom­stols­lo­kal.

På sam­ma sätt känns det lite kne­pigt att stort och smått blandas i flod­vågen med be­rät­tel­ser. Risken finns att de rik­tigt all­var­liga över­greppen, de brotts­liga hand­lingarna, drunknar och för­svinner bland alla vitt­nes­mål om obe­hag­liga blickar och oväl­kom­met flirt­an­de.

Sam­ti­digt il­lu­strerar om­fattningen att det hand­lar om ett struk­tu­rellt pro­blem, att det inte är en slump att det i hu­vud­sak är flic­kor och kvin­nor som drabbas.

För att kun­na göra nå­got åt ett sam­hälls­pro­blem måste vi pra­ta om det. Drabbade måste kliva fram och an­sva­riga po­li­ti­ker och an­dra måste be­kräfta att de för­står all­varet. Där­för är Metoo-rö­rel­sen vik­tig.

Det finns emel­ler­tid en risk att an­sva­riga po­li­ti­kers re­ak­tion och re­to­rik sna­ra­re för­stär­ker oron än lugnar. Det är lätt att be­gripa kraven på hårdare tag. En förs­ta för­ut­sättning för att vinna män­ni­skors för­troende är att be­kräfta de­ras verk­lig­hets­upp­fatt­ning. Och mån­ga upp­fattar att verk­lig­heten är otrygg. Näs­tan var tred­je kvin­na är en­ligt Brotts­fö­re­byg­gan­de rådet rädd för att röra sig ute i det egna bo­stads­om­rå­det. Or­sakerna är för­stås flera, som tra­kas­se­rier, skjut­ningar och an­nat våld.

Sta­ti­stik som vi­sar att brotts­lig­heten to­talt sett inte ökar lugnar knap­past. Det krävs kon­kreta åt­gärder. Ja, jag håller med om kravet på hårdare tag mot brotts­lig­het och brotts­lingar. Det be­hövs fler po­liser och fram­för allt po­liser med re­surser att ta itu med de kri­mi­nella gängen.

Men. Det gäller att und­vika en re­to­rik som bryter ner den til­lit och det för­troende som be­hövs för att sam­häl­let ska fun­gera. När kri­mi­na­li­tet på ett själv­klart sätt för­knippas med in­vand­ra­re el­ler män, då är det inte bara fel och för­doms­fullt, det ris­kerar även att öka otrygg­heten.

Det är vik­tigt att syn­lig­göra sam­hälls­pro­blem, men vi måste akta oss för är att skuld­be­lägga män­ni­skor kol­lek­tivt.

Kort sagt, jag tror inte nå­gon kvin­na be­höver vara rädd för Jonas Sjö­stedt bara för att han är en man.

Lars Stjern­kvist

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons