Allt ska vara genomtänkt och genuint när vi väl öppnar för allmänheten, säger Annelie Svensson och Stina Verner. Det betyder någon gång i maj/ juni. Foto: Andreas Örwall Lovén
Hornlös, fin och vit.
Annelie Svensson med sitt nya ystningskar.
Niklas Larsson lät sig förföras av Stina Verners kokakor.

Fjällkor i centrum för affärsidé

Strönhult Annelie fick Agnes.
Agnes fick Agda.
Annelie fick Agnes och Agdas mjölk.
Det blev grunden till Agnes gårdsmejeri, med delikatessostar från fjällkor.
Till våren öppnar man café och försäljning.

EU-pengar och framför allt hårt slit och passion.
Det gör att Agnes gårdsmejeri, efter flytt från Småland och mer eller mindre fyra år i träda, äntligen kan dra igång verksamheten på allvar i Strönhult.
Egentligen handlar det om två systerföretag som fått 400 000 kronor i projektstöd via LEADER (projektstöd med finansiering från de europeiska struktur- och investeringsfonderna).
Eller snarare två mor – och dotterföretag.
Annelie Svensson (mor) står bakom gårdsmejeriet och (dotter) Stina Verner kaféet, som inryms i samma fastighet.
– Det var tungt ekonomiskt att börja om på en ny plats men nu hoppas vi på att komma igång till våren, kanske i maj eller senast juni, säger Stina Verner.

Pengarna har räckt till parkeringsplats, altan, toalett och ett 150-liters ystningskar.
På tisdagen är det finbesök från näringslivskontoret och av kommunal- och oppositionsråd.
Annelie Svensson serverar tjuren Ragnar och ett icke namngivet vildsvin till lunch.
– Ragnar sprang och lekte strax innan han dödades. Det är det värsta med att ha djur – att ta bort dem, säger Annelie Svensson.
Hon har själv styckat Ragnar med visst besvär.
– Framdelen vägde 70 kilo. Jag lyfte bogbladet och skar. Det var tungt.

Flytten till Strönhult berodde på privata omständigheter. Nu har hon och dottern Stina Verner rotat sig och trivs.
Bakom sig, i Kläcklinge, lämnade man renommé och en rörelse som börjat att blomstra.
Man arrangerade julmarknader, där fjällkorna bar tomteluvor. Ett udda kosläpp var en annan begivenhet som lockade.

I hagen placerade man en mindre hage. Där dukade man upp buffé som gäster kunde njuta medan Växjö manskör sjöng och korna dansade ut.
Det vill man göra i Strönhult också.
Huvudnäringarna är annars tillverkning av delikatessostar, även mer mödosamma sorter som cheddar, stilton och blåmögel.
Det kommer man att sälja på plats från och med senvåren. Då öppnar även Lill-Stinas café, med hembakat. I planerna finns även ett bed and breakfast, med boende i drängstugan.
Annelie Svenssons passion för fjällkor föddes i tonåren. När hon fyllde 40 år fick hon en i present, Agnes. Agnes fick en kalv, Agda, och lite på den omvägen föddes mejeriet.
Marika Bjerstedt Hansen (S) var imponerad av vad hon såg och hörde.

– Jag har varit jättenyfiken på det här projektet och blev inte besviken. Det är inspirerande med företagsamma människor på landsbygden.
Niklas Larsson (C) delade den åsikten.
–Landsbygdsutvecklingen får inte glömmas bort. Det är spännande och kul att besöka kvinnligt företagande.
Osby kommun har dalat i näringslivsrankning, vilket varit ett hett samtalsämne den senaste tiden.
Annelie Svensson och Stina Verner ger dock Osby ett högt betyg.
– Vi har fått mycket hjälp av näringslivskontoret. De är riktiga eldsjälar.

Nyhetsbrev

Veckans ibladningar