Helgregn kan kräva åtgärder vid Finjasjön

Hässleholm Vattenståndet i Finjasjön har sjunkit sedan i början av veckan. Men det finns risk för regn i helgen, och då måste åtgärder vidtas.

Det har regnat mycket på sistone vilket orsakat höga vattennivåer i Finjasjön. I måndags mättes vattenståndet till 44.33 meter över havet. På torsdagsförmiddagen hade nivån sjunkit till 44.25. Når nivån 44.40 stängs vallen för att hindra vattnet, och vid vattenstånd en bit över 45 kan boende tvingas lämna sina hem.

– Finjasjön är känslig för nederbörd eftersom sjön har ett stort naturligt tillflöde från vattendrag i omnejden. Läget är under kontroll nu, men kommer stora regnmängder de närmaste dagarna kan vi tvingas stänga vallen, säger Lars Wannong, insatsledare på Räddningstjänsten Hässleholm/Perstorp.

SMHI kommer dock med lugnade besked, även om det råder en viss osäkerhet.

– Under fredag och lördag kan det bli lite duggregn. På söndag kan det bli en del skurar, men det är oklart om de kommer nå norra skåne. Sen så väntas det högtryck och uppehållsväder i början av nästa vecka, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

 

Läs mer:

×