Annons

Försökte tvinga syskontrio att betala en halv miljon

Östra Göinge • Publicerad 3 november 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: TT
Foto: TT

Hoten inträffade i februari i år. Mannen hotade kvinnan med att han själv eller några av hans kompisar skulle skada kvinnan eller hennes bröder om de inte betalade honom en halv miljon. Han uppmanade henne att föra hotet vidare till sina bröder.

Om betalning inte skedde ”skulle allt gå åt helvete” enligt hotet.

Annons

Mannen har också med hot om våld försökt förhindra syskonen från att ta kontakt med polisen.

Händelsen anmäldes till polisen och gärningsmannen kunde gripas.

Den 53-årige mannen har på liknande sätt hotat en man i Kristianstad. 53-åringen hotade med att mannen och hans familj skulle skadas av 53-åringen själv eller hans kamrater om mannen inte betalade honom 400 000 kronor.

Även mannen i Kristianstad hotades med våld om han vände sig till polisen.

Enligt domen har den 53-årige mannen förbehållslöst erkänt gärningarna, ett erkännande som stöds av övrig utredning. Bortsett från några hastighetsöverträdelser förekommer inte mannen i belastningsregistret tidigare.

Han lider av psykisk ohälsa och har i anslutning till att han varit anhållen för brottet försökt ta livet av sig vid två tillfällen. Han har även ett spelmissbruk och alkoholproblem.

53-åringen döms för försök till utpressning samt övergrepp i rättssak. Straffet blir skyddstillsyn med den särskilda föreskriften att han ska underkasta sig vård för sitt alkohol- och spelmissbruk samt sin psykiska ohälsa.

Till den hotade kvinnan ska han betala 15 000 kronor i skadestånd. Till hennes bröder ska han betala 12 000 respektive 13 000 kronor i skadestånd. Till mannen i Kristianstad och hans fru ska han betala 7 000 kronor vardera i skadestånd.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons