Avenboken som fälldes är troligtvis hundra år gammal. ”Det allra mest anmärkningsvärda trädet i hela parken” tycker De Gourét Litchfield, som menar att den var helt frisk men får mothugg av K-fastigheters egen arborist.Foto: Kristina Höjendal

Sällsynt träd fälldes i Officersparken

HÄSSLEHOLM En sällsynt, troligtvis 100 år gammal avenbok fälldes på fredagen i Officersparken – trots byggherrens löften om att inte fälla några träd.
– Vi har fått redogjort för oss i mejl att det är upp till oss hur vi vill göra med träden, förklarar Jacob Karlsson, vd för K-fastigheter.

Arboristen (trädexperten) De Gourét Litchfield blir bedrövad när han får höra att hans farhågor infriats. Han trodde aldrig på Jacob Karlssons löften om att bevara träden i Officersparken i samband med bygget av det nya hyreshuset.
– Jag är jätteledsen. Det gör ont att se att jag hade rätt, men det kom inte som någon överraskning, säger han.

I parken ligger nu spillrorna av en avenbok, troligtvis lika gammal som musikpaviljongen själv – med andra ord nästan exakt 100 år.
– Det är en så kallad pyramidavenbok som är sällsynt, särskilt eftersom den var i mycket gott skick. Den var ett praktexemplar, det allra mest anmärkningsvärda trädet i hela parken, säger De Gouret Litchfield.

I samband med bygglovet studerade han ingående träden i parken och noterade att flera av dem låg i riskzonen för bygget.
Samtidigt lovade dock byggherren i en intervju med Norra Skåne att inte ett enda träd skulle fällas.
Enligt De Gourét Litchfield fanns inga problem med avenboken, mer än att den stod nära det tänkta huset.
– Jag kan med bestämdhet säga att den var i mycket god kondition.
Nu befarar han att fler träd kommer att gå samma öde till mötes och Officersparken förvanskas till oigenkännlighet.
– Jag skulle inte bli förvånad om flera lindar försvinner, för de står där byggjobbarna kommer att köra in och ut hela tiden.

Jacob Karlsson, vd för K.-fastigheter, förklarar dock för Norra Skåne att avenboken fällts på grund av att en annan arborist dömt ut den.
– Den var rutten invändigt, och han var rädd att den, om det blev kraftiga stormar, skulle kunna ramla på huset. Men vi kommer att återplantera i samband med att bygget står klart till hösten nästa år.

Har ni rådgjort med kommunen?
– Ja, både med parkförvaltningen och tekniska förvaltningen. Sedan ligger ju trädet på vår mark. Det är våra träd och vi förfogar över dem. Vi har fått redogjort för oss i mejl att det är upp till oss hur vi vill göra med träden.

Kan ni fälla fler träd?
– Alla får vi fälla men i nuläget är det bara detta.

Har du förståelse för att folk blir upprörda?
– Inte förståelse, men jag inser det. Sedan är det ju så att om det är en fara för de boende att ett träd ramlar på huset så måste vi givetvis ha den säkerheten som förstaprioritering.

Vad säger du om De Gouréts bedömning av trädet som friskt?
– Han har definitivt inte besiktigat det här trädet.

De Gourét Litchfield menar att även Hässleholms kommun brustit i ansvar.
– Jag är förvånad över att kommunen, när den släpper marken, inte ställer som krav att köparen måste bevara de stora träden. Så gör man i flera andra kommuner i landet, men inte här.
Mycket riktigt har kommunen inte ställt några krav på att träden i Officersparken bevaras. Tidningen har tagit del av ett mejl som parkförvaltaren Gunnar Swärdh skickat till K-fastigheter. Där skriver Swärdh så här:
”Vad ni gör med era egna träd kan jag naturligtvis inte lägga mig i men er sakkunnige har ju med all rätt föreslagit fällning av dem. Det är inte seriöst att tro att det finns en chans för dem att överleva de åtgärder som planeras runt dem.”

Markarbetet kommer att inledas på måndag.

×